Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

74. Agonie si extaz (vol. II)
Irving Stone

74. Agonie si extaz (vol. II)

Titlu: 74. Agonie si extaz (vol. II)

Autor: Irving Stone

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Oana Ţarnă-Bacoşcă

Număr de pagini: 480

13,99RON
Adaugă în coş

Deşi a publicat mai multe romane biografice despre diverse personalităţi, unele notorii, ca Vincent Van Gogh, Freud sau Darwin, altele mai puţin cunoscute, ca Jesse Benton Frémont, soţia exploratorului John Frémont, Irving Stone a câştigat brusc popularitatea după apariţia, în anul 1961, a romanului Agonie şi extaz.

Cartea, pentru care s-a documentat mai mult de cinci ani prin biblioteci şi arhive, dar şi vizitând monumentele şi carierele de marmură ale Italiei, spune povestea pictorului renascentist care a creat unele dintre cele mai influente capodopere ale artei universale: Michelangelo Buonarotti.

Romanul este, de fapt, un tablou cuprinzător al Renaşterii italiene. Florenţa şi Roma, cuprinse de efervescenţă artistică, sunt adevărate personaje în Agonie şi extaz, ­conturându-se aşa cum le vede pictorul Capelei Sixtine şi creatorul atâtor opere celebre. Printre intrigi politice şi dispute de natură religioasă, Michelangelo îşi urmează neabătut vocaţia, împlinindu-şi-o prin necontenită luptă cu prejudecăţi, convenţii şi mode, dar şi cu papa sau cu alţi artişti.

Popularitatea romanului se datorează în mare măsură talentului de povestitor al autorului, care a ales să scrie o ficţiune accesibilă tuturor categoriilor de cititori. Astfel, cei dornici să intre în laboratorul geniului lui Michelangelo şi să alcătuiască din piese de puzzle imaginea unei Renaşteri frământate vor fi cuceriţi de Agonie şi extaz. Lor le revine misiunea de a alcătui un întreg din fragmente. Unul relevant este cel care ni-l arată pe celebrul artist cugetând la domul din Florenţa: „Niciun om care stătea sub domul său nu trebuia să simtă că îi poate atinge marginile. Cerul era o creaţie perfectă. Oricine stătea pe pământ, oriunde s-ar fi aflat, era chiar în inima sa, cu bolta cerească împrăştiată echidistant în jurul său. Lorenzo, Il Magnifico, cei patru platonicieni, umaniştii l-au învăţat că omul este centrul universului."

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Irving Stone:

  1. S-a născut la 14 iulie 1903, în San Francisco. Numele său real a fost Irving Tennenbaum.
  2. A absolvit Universitatea Berkley în 1923. Un an mai târziu, a obţinut masteratul de la Universitatea Southern California. Ulterior, a început să scrie piese de teatru şi romane poliţiste.
  3. În 1934, publică romanul Bucuria vieţii, carte ce are la bază viaţa celebrului pictor Vincent Van Gogh. Pentru această carte, Irving s-a documentat mai mult din scrisorile pe care Van Gogh le scria fratelui său, Theo.
  4. Îi plăcea foarte mult să scrie despre vieţile unor mari oameni din istorie. Aşa se face că în Agonie şi extaz îl "pictează" pe Michelangelo Buonarroti. Indiferent ce carte scria, trecea înainte printr-o documentaţie minuţioasă: citea tot ce găsea referitor la subiect, inclusiv scrisori, jurnale sau note. Mai mult, călătorea pe meleagurile în care trăiseră personalităile despre care alegea să scrie. Pentru Agonie şi extaz a stat cinci ani în Italia.
  5. În 1934, s-a căsătorit Jean Stone, scriitoare ca şi el. Ea a fost chiar şi editorul multora dintre lucrările lui Irving. Cei doi au avut o căsnicie lungă şi fericită şi au pus bazele unei fundaţii ce le-a permis mereu să dezvolte proiectele pe care le-au avut împreună.
  6. În 1950 i-a fost ecranizat romanul Bucuria vieţii, cu Kirk Douglas interpretându-l pe Vincent Van Gogh, iar în 1965 Agonie şi extaz a fost transpus pe peliculă, cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo Buonarroti.
elefant.ro
(cartea „74. Agonie si extaz (vol. II)” de Irving Stone a apărut în librărie la data de 12 aprilie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com