Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

73. Agonie si extaz (vol. I)
Irving Stone

73. Agonie si extaz (vol. I)

Titlu: 73. Agonie si extaz (vol. I)

Autor: Irving Stone

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Oana Ţarnă-Bacoşcă

Număr de pagini: 432

13,99RON
Adaugă în coş

Romanul lui Irving Stone Agonie şi extaz este o poveste incitantă despre viaţa sentimentala a Iul Michelangelo Buonarroti. Înainte de a începe să scrie cartea, Irving Stone a locuit o bună perioadă în Italia. Întrucât îşi dorise să-l cunoască şi să-l înţeleagă mai bine pe Michelangelo. Astfel, a reuşit să evoce în Agonie şi extaz perioada Renaşterii cu întreg specificul ei, geniul artistic al lui Michelangelo Buonarroti, precum şi viaţa sentimentală tumultoasă a acestuia, care s-a oglindit atât în pictura, cât şi în sculptura şi arhitectura pe care le-a realizat.

Crescut de o doică al cărei tată era pietrar şi al cărei soţ lucra în acelaşi domeniu, Michelangelo îndrăgeşte încă de mic lucrul în marmură. Mânat de această pasiune, el va abandona şcoala, în ciuda dorinţei părinţilor lui de a-l vedea un umanist ilustru. Michelangelo nu rămâne străin nici de pictură. Datorită unui bun prieten, Francesco Granacci, artistul îşi începe ucenicia într-un atelier de pictură din Florenţa.

Pe lângă multitudinea de informaţii despre cariera artistului, cartea aduce în prim-plan marile iubiri ale acestuia. Aflăm, aşadar, despre iubirile trăite cu inocenta fiică a lui Lorenzo de Medici şi cu şireata amantă a lui Marco Aldovrandi, precum şi despre ultima, dar poate cea mal puternică dragoste, pentru frumoasa Vittoria Colonna.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Irving Stone:

  1. S-a născut la 14 iulie 1903, în San Francisco. Numele său real a fost Irving Tennenbaum.
  2. A absolvit Universitatea Berkley în 1923. Un an mai târziu, a obţinut masteratul de la Universitatea Southern California. Ulterior, a început să scrie piese de teatru şi romane poliţiste.
  3. În 1934, publică romanul Bucuria vieţii, carte ce are la bază viaţa celebrului pictor Vincent Van Gogh. Pentru această carte, Irving s-a documentat mai mult din scrisorile pe care Van Gogh le scria fratelui său, Theo.
  4. Îi plăcea foarte mult să scrie despre vieţile unor mari oameni din istorie. Aşa se face că în Agonie şi extaz îl "pictează" pe Michelangelo Buonarroti. Indiferent ce carte scria, trecea înainte printr-o documentaţie minuţioasă: citea tot ce găsea referitor la subiect, inclusiv scrisori, jurnale sau note. Mai mult, călătorea pe meleagurile în care trăiseră personalităile despre care alegea să scrie. Pentru Agonie şi extaz a stat cinci ani în Italia.
  5. În 1934, s-a căsătorit Jean Stone, scriitoare ca şi el. Ea a fost chiar şi editorul multora dintre lucrările lui Irving. Cei doi au avut o căsnicie lungă şi fericită şi au pus bazele unei fundaţii ce le-a permis mereu să dezvolte proiectele pe care le-au avut împreună.
  6. În 1950 i-a fost ecranizat romanul Bucuria vieţii, cu Kirk Douglas interpretându-l pe Vincent Van Gogh, iar în 1965 Agonie şi extaz a fost transpus pe peliculă, cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo Buonarroti.
elefant.ro
(cartea „73. Agonie si extaz (vol. I)” de Irving Stone a apărut în librărie la data de 11 aprilie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com