Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

63. Ben Hur
Lew Wallace

63. Ben Hur

Titlu: 63. Ben Hur

Autor: Lew Wallace

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Lidia Grădinaru

Număr de pagini: 510

13,99RON
Adaugă în coş

Ben Hur - O poveste despre Hristos este una dintre puţinele cărţi ale literaturii universale care au reuşit să cucerească publicul cititor încă de la prima ediţie. Numărul de exemplare vândute l-a depăşit chiar şi pe cel al cărţii Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe, care a fost mult timp considerată cea mai vândută carte. După câte se pare, cartea lui Lew Wallace a fost şi prima carte pe o temă religioasă care a primit binecuvântarea Bisericii Catolice, după ce Papa Leon al XIII-lea a citit povestea cuprinsă în paginile ei.

Iuda, personajul central al romanului, un prinţ evreu al seminţiei lui Hur, trăieşte in ţinutul Ierusalimului, chiar în perioada naşterii lui lisus Hristos. Copil fiind, Iuda se împrieteneşte cu Messala, fiul unui colector roman de taxe. Cei doi sunt de nedespărţit până în clipa în care copilul roman este trimis în capitala Imperiului pentru a-şi efectua studiile. Îndoctrinat cu idei imperialiste, Messala revine în Ierusalim şi, reîntâlnindu-l pe prietenul său din copilărie, îl persiflează pe motiv că acesta nu abandonase religia iudaică, ceea ce l-ar fi ajutat să se integreze mult mai bine în structurile imperiului. În opinia lui, Iuda ar fi trebuit să înţeleagă că ultima modă a lumii în care trăiau era aceea de a fi un cuceritor. Inclusiv relaţiile amoroase se bazau pe această mentalitate. Simţindu-se adânc insultat, Iuda face din răzbunare un obiectiv al existenţei sale, urmărind să obţină revanşa atât împotriva lui Messala, cât şi a întregului imperiu, dar asta numai după ce destinul îl supune unor grele încercări.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Lew Wallace:

  • Wallace s-a născut în Brookville, statul Indiana (SUA). Tatăl său era absolvent al Academiei Militare Americane şi a lucrat ca guvernator al statului Indiana.
  • La izbucnirea războiului americano-mexican din 1846, Wallace era student al Facultăţii de Drept. Aceasta nu l-a împiedicat să se implice în acţiunile de război şi să devină foarte curând sublocotenent de război, deşi nu a participat niciodată direct la luptele deschise.
  • Timp de zece ani, între 1870 şi 1880, Wallace a ocupat pe rând, mai multe funcţii importante în stat. Mai întâi a fost guvernator în New Mexico.
  • Guvernator fiind, Lew Wallace le-a acordat amnistie multora dintre oamenii implicaţi în război. Unul dintre aceştia a fost şi Billy the Kid, pe care l-a convins să depună mărturie împotriva celor pe care trebuia să-i pedepsească pentru faptele lor de război. În schimb, Kid ar fi primit absolvirea de orice culpă.
  • A fost căsătorit cu Susan Arnold Elston, o cunoscută poetă a vremurilor, cu care a avut un fiu şi care s-a implicat în activitatea lui literară, cititndu-i scrierile şi imbunătăţindu-i frazele, acolo unde era nevoie. Deşi era destul de talentată, femeia a preferat să rămână în umbra soţului ei.
elefant.ro
(cartea „63. Ben Hur” de Lew Wallace a apărut în librărie la data de 23 ianuarie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com