Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

58. Avarul - Tartuffe - Don Juan
Moliere

58. Avarul - Tartuffe - Don Juan

Titlu: 58. Avarul - Tartuffe - Don Juan

Autor: Moliere

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 288

13,99RON
Adaugă în coş

Avarul este poate cea mai cunoscută şi mai apreciată comedie a lui Molière. Harpagon, personajul principal al piesei, este stăpânit de o zgârcenie proverbiala şi de un egoism greu de imaginat. Cu toate acestea, personajul este mai degrabă comic, decât odios. Îndrăgostit de tânăra Mariane, bătrânul Harpagon ezită să ii ceară mana femeii numai la gândul că aceasta este lipsită de zestre.

Tartuffe spune povestea unui anume Orgon, om de familie, înstărit, care cade în mrejele unui impostor făţarnic şi cabotin, pe nume Tartuffe. Acesta, clădindu-şi cu multă grijă şi putere de convingere imaginea unui om virtuos ca un sfânt şi extrem de mărinimos, se vâră atât de tare pe sub pielea Iul Orgon, încât îl determină să-şi treacă întreaga avere pe numele lui, în detrimentul propriului fîu.

În piesa Don Juan, eternul afemeiat face cucerire după cucerire, spre exasperarea apropiaţilor săi, furia soţilor încornoraţi şi disperarea femeilor seduse şi abandonate la scurt timp după ce nestatornicul cuceritor şi-a atins scopurile mârşave. Faptul că îl salvează de la moarte pe unul din fraţii Elvirei - una dintre fetele seduse în acest mod - este singurul lucru care îl scapă de răzbunarea acestora. Totuşi, Don Juan va da socoteală, în cele din urmă, în faţa unei instanţe de neevitat: cerul, forţa divină, ale cărei semne le-a ignorat toată viaţa sa.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Molière:

  • Pe numele său adevărat Jean-Baptiste Poquelin, Molière se naşte în familia unui tapiţer al regelui Franţei, în secolul al XVII-lea.
  • Deşi şi-a pierdut mama foarte devreme, Poquelin a mers, totuşi, la şcoală. A fost admis la prestigiosul iezuit Clermont, unde şi-a finalizat studiile
  • Când Poquelin a ajuns la 18 ani, tatăl său i-a predat titlul de Tapissier du Roi, şi oficiul asociat de valet de chambre, ceea ce-l aducea în contact frecvent cu regele. Se pretinde că Poquelin ar fi absolvit dreptul la Orleans în 1642, însă există unele dubii în această privinţă.
  • În iunie 1643 a înfiinţat trupa L'Illustre Theâtre, care a falimentat în 1645. În această perioadă şi-a asumat pseudonimul Molière, inspirat de numele unui mic sat din sudul Franţei. Eşuarea companiei l-a forţat să stea câteva săptămâni la închisoare pentru datoriile acumulate. A fost eliberat cu ajutorul tatălui său şi, însoţit de actriţa Madeleine Bejart, a plecat într-un tur al satelor drept comediant voiajor.
  • Piesa Tartuffe a stârnit cel mai mare scandal din cariera lui Moliere, fiind interzisă vehement de biserică la scurt timp după prima reprezentaţie. Ea a continuat însă să fie jucată în reprezentaţii private, la diferite curţi aristocratice.
  • Moartea lui Molière a fost proverbială - marele dramaturg s-a prăbuşit pe scenă în timp ce juca piesa Bolnavul închipuit. Şi-a dat ultima suflare câteva ore mai târziu, neîmpărtăşit, deoarece primii doi preoţi chemaţi la căpătâiul lui au refuzat să vină, iar al treilea a ajuns prea târziu.
elefant.ro%20
(cartea „58. Avarul - Tartuffe - Don Juan” de Moliere a apărut în librărie la data de 23 decembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com