Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

57. Singur pe lume
Hector Malot

57. Singur pe lume

Titlu: 57. Singur pe lume

Autor: Hector Malot

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Manuela Coravu

Număr de pagini: 528

13,99RON
Adaugă în coş

Rémi trăieşte de opt ani în casa familiei Barberin, care l-a crescut şi îngrijit cu drag, ca pe propriul copil. Când, în urma unui accident de muncă, Jérôme Barberin devine incapabil de a mai susţine financiar familia, micul Rémi descoperă că, de fapt, el nu este decât un copil abandonat şi că mama Barberin este mama lui adoptivă. Pentru a supravieţui, Jérôme Barberin îşi vinde mai întâi vaca, apoi în schimbul sumei de 40 de franci, îl trimite pe Rémi să lucreze pentru o trupă de actori ambulanţi condusă de un anume Vitalis.

După lungi momente de suferinţă, cauzate de pierderea unor prieteni dragi, precum maimuţa şi câinii alături de care lucrase în trupa lui Vitalis pentru două luni, Rémi ajunge în casa unui grădinar din Gentily. Acesta avea doi băieţi şi două fete, între care Lise, care nu putea vorbi. Cu toate acestea, Rémi se îndrăgosteşte de ea, după ce, zile la rând, fata a stat la căpătâiul lui şi l-a îngrijit, ajutându-l să se întremeze după o congestie pulmonară.

În final, Rémi reuşeşte să depăşească toate obstacolele pe care viaţa i le aşterne ş să-şi întemeieze o familie alături de Lise care, între timp, îşi recăpătase graiul.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Hector Malot:

  • Hector Malot a scris peste 60 de romane, care s-au bucurat de un mare succes. Cartea care l-a făcut celebru este Singur pe lume, pentru care a fost premiat de Academia Franceză.
  • În familia lui Hector Malot era o atmosferă tensionată din cauza severităţii tatălui, căreia mama i se opunea frecvent. Când Hector alege, de pildă, să urmeze cursurile Facultăţii de Litere, nesocotind dorinţa tatălui de a studia Dreptul, mama îi este alături, îl susţine şi il încurajează să-şi continue drumul.
  • Tânărul Hector a urmat cursurile aceluiaşi liceu în care, cu zece ani înainte, studiase şi celebrul scriitor Gustave Flaubert. Ca elev, Hector a îndurat destul de greu regimul auster şi rigiditatea din sistemul şcolar al vremii. Spiritul său liber era îngrădit de norme impuse şi de clişee detestabile.
  • În 1853, se mută la Paris, unde încearcă să debuteze ca dramaturg, însă fără succes. Pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi, scrie articole de ziar, însă după un timp este nevoit să se întoarcă în casa părintească.
  • Mai târziu îşi va construi o vilă în stil rustic, într-o zonă împădurită, în care va locui până la sfârşitul vieţii.
  • Republican moderat, Hector Malot era un susţinător activ al drepturilor omului. A militat, de asemenea, pentru modificarea legii spitalizării în instituţiile psihiatrice, pentru legalizarea divorţului, pentru drepturile copiilor sărmani etc.
elefant.ro%20
(cartea „57. Singur pe lume” de Hector Malot a apărut în librărie la data de 22 decembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com