Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

30. Planeta maimutelor
Pierre Boulle

30. Planeta maimutelor

Titlu: 30. Planeta maimutelor

Autor: Pierre Boulle

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Nicolae Constantinescu

Număr de pagini: 208

15,99RON
Adaugă în coş

Planeta maimuţelor prezintă o lume distopică, unde omul nu mai este cel care deţine controlul, ci maimuţele: „Maimuţa este, bineînţeles, singura creatură raţională, singura care are un suflet şi un corp în acelaşi timp“. Romanul imaginează o societate din anul 2500, condusă de gorile violente, de urangutani savanţi şi de cimpanzei intelectuali. Rolurile sunt inversate în această lume, omul revenind la un comportament primitiv, iar animalele fiind cele care au evoluat. Personajul principal şi naratorul aventurii este Ulysse Mérou, un ziarist francez.

Alături de profesorul Antelle şi de fizicianul Levain, Mérou pleacă într-o expediţie spaţială. Ajuns pe o planetă asemănătoare cu Terra, realizează că oamenii se comportă ca nişte animale: nu vorbesc şi au „un fel de gol, o absenţă a expresiei“. În scurt timp, Ulysse află că oamenii sunt vânaţi de gorile nemiloase şi sunt folosiţi de maimuţe în experimente.

Prin inversarea rolurilor şi a statuturilor, scriitorul Pierre Boulle vorbeşte despre o societate controlată de maşini sau de maimuţe dresate, în interiorul căreia inteligenţa umană scade, în timp ce maimuţele devin din ce în ce mai puternice. Boulle prezintă un viitor sumbru al omenirii, analizând cât de neînsemnată şi de şubred este locul omului în univers şi în timp. În romanul său, profesorul Antelle sfârşeşte prin a se comporta la fel ca ceilalţi oameni de pe planetă, întoarcându-se la sălbăticie.

Scriitorul Pierre Boulle a beneficiat de numeroase ecranizări ale scrierilor sale. Primul film făcut după Planeta maimuţelor este cel din 1968, avându-l pe actorul Charlton Heston în rolul principal. Ecranizarea a câştigat trei premii Oscar, având în total patru nominalizări. Finalul, deşi diferit faţă de cel din carte, este emoţionant.

Ajuns pe o plajă, protagonistul descoperă ruinele Statuii Libertăţii. Realizând că nu se află pe o altă planetă şi că viitorul Pământului este să fie condus de maimuţe, cade în genunchi în faţa monumentului distrus. O altă ecranizare importantă este cea din 2011, în regia reputatului Tim Burton, avându-i în distribuţie pe Mark Wahlberg şi Helena Bonham Carter.

elefant.ro
(cartea „30. Planeta maimutelor” de Pierre Boulle a apărut în librărie la data de 07 mai, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com