Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

1. Iliada
Homer

1. Iliada

Titlu: 1. Iliada

Autor: Homer

Colecţie: Miturile şi Legendele Lumii

Editura: Adevarul

Traducerea: Alexandru Macovescu

Număr de pagini: 80

16,99RON
Adaugă în coş

Iliada este capodopera poetului grec Homer (secolul IX sau VIII î. Hr.), considerat unul dintre cei mai mari şi mai cunoscuţi scriitori ai tuturor timpurilor. Operele lui, „Iliada“ şi „Odiseea“, sunt şi primele două lucrări din colecţia „Miturile şi Legendele Lumii“.

Iliada, a cărei acţiune se desfăşoară în timpul Războiului Troian, îi prezintă pe vitejii vremurilor, printre care se numără Ahile, Hector, Patrocle sau Menelau. În Iliada, micii cititori vor putea urmări traseul glorios al lui Ahile, cel mai viteaz şi cel mai puternic dintre luptătorii greci ai Războiului Troian, într-o variantă condensată, pe înţelesul lor. Deoarece mama sa îl scufundase în râul Styx, era invulnerabil, cu excepţia călcâiului de care ea îl ţinuse. În timpul războiului, Ahile a cucerit 12 oraşe şi l-a omorât pe Hector în luptă dreaptă, dar a sfârşit la rândul lui ucis de o săgeată a lui Paris, care i-a ţintit călcâiul.

Lupta dintre Ahile şi Hector este punctul culminant al volumului. Hector a fost, în legendele greceşti, fiul cel mare al lui Priam şi al Hecubei şi soţul Andromacăi şi cel mai mare războinic din armata troiană. În Iliada lui Homer, el se remarcă nu numai prin eroismul său, ci şi prin nobleţea caracterului. Volumul se încheie cu legendara scenă a „calului troian“, când grecii reuşesc să cucerească Troia.

Ahile, Hector, Priam, Odiseu şi Aiax sunt doar câţiva dintre cei care au participat la Războiul Troian, care a durat zece ani. Conform „Enciclopediei Britannica“, războiul, în mare parte legendar, dintre greci şi poporul Troiei, aşezat în vestul Asiei Mici, este datat de diverse izvoare istorice în secolele XII sau XIII î. Hr.

În Iliada, povestirea lui Homer, care alcătuieşte primul volum din noua colecţie a Editurii Adevărul, prinţul troian Paris fuge cu frumoasa Elena, soţia lui Menelau din Sparta. Fratele lui Menelau, Agamemnon, a condus o expediţie grecească pentru a o readuce acasă. Dar soarta războiului a fost decisă de o înşelătorie. Grecii au construit un cal mare din lemn, în care s-au ascuns trupele de asalt. Apoi s-au prefăcut că pleacă. Troienii au dus calul în cetate, iar grecii au ieşit, deschizând porţile camarazilor. Apoi au jefuit Troia, omorând bărbaţii şi făcând femeile sclave. Luptele sunt prezentate în culori vii şi în multe detalii în cartea Iliada, prima din colecţia „Miturile şi Legendele Lumii“.

elefant.ro
(cartea „1. Iliada” de Homer a apărut în librărie la data de 18 ianuarie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com