Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

06. Nunta lui Figaro (Mozart)
Wolfgang Amadeus Mozart

06. Nunta lui Figaro (Mozart)

Titlu: 06. Nunta lui Figaro (Mozart)

Autor: Wolfgang Amadeus Mozart

Colecţie: Mari spectacole de operă

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: Carte + CD + DVD

24,99RON
Adaugă în coş

Opera bufă în patru acte, Nunta lui Figaro, al şaselea titlu din colecţia „Mari spectacole de operă“, are un libret semnat de Lorenzo Da Ponte, după comedia „Le mariage de Figaro" de Beaumarchais. Nunta lui Figaro a avut premiera la Burgtheater, la Viena, la 1 mai 1786.

Opera a cucerit şi Praga, unde Mozart a ajuns în ianuarie 1787 şi a trăit cel mai mare triumf din întreaga sa carieră: „tot oraşul nu mai vorbeşte decât de Figaro, peste tot se recită, se cântă, se fluieră numai Figaro, nicio altă operă nu mai suscită un asemenea interes precum Figaro, nimic în afară de Figaro“, scria compozitorul unui prieten. Acest succes i-a adus, de altfel, lui Mozart comanda pentru opera „Don Giovanni“.

Libretul e un quiproquo plin de neprevăzut, cu toate datele de succes: Contele Almaviva, căsătorit cu Rosina, dar sastisit de ea, încearcă să o cucerească pe subreta Susanna, logodnica lui Figaro. Almaviva vrea să împiedice nunta celor doi, ajutat de menajera Marcellina, care încearcă, la rândul ei, să-l convingă pe Figaro să o ia de nevastă.

Figaro se opune acestui plan, inima rămânându-i totuşi la Susanna. Planul Marcellinei se duce pe apa sâmbetei definitiv când Figaro află întâmplător că este fiul ei. După multe trucuri şi aventuri, Figaro şi Susanna îşi redobândesc încrederea şi dragostea unul în celălalt.

Înregistrările sunt de la Glyndebourne, în anul 1973 (DVD) şi de la Viena 1955 (CD). Pe DVD a fost înregistrată Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de John Pritchard, în regia lui Sir Peter Hall. Figaro este interpretat de baritonul Knut Skram, Susanna - de soprana Ileana Cotrubaş, iar Contele Almaviva - de baritonul Benjamin Luxon.

Spectacolul Filarmonicii din Viena dirijată de Erich Kleiber în 1955 rămâne unul de referinţă. În înregistrarea de pe CD îi veţi putea asculta pe baritonul Cesare Siepi, în rolul lui Figaro, în timp ce soprana Hilde Güden o interpretează pe Susanna, iar Alfred Poell - pe Almaviva.

elefant.ro%20
(cartea „06. Nunta lui Figaro (Mozart)” de Wolfgang Amadeus Mozart a apărut în librărie la data de 16 octombrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com