Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

03. Fidelio (Beethoven)
Ludwig van Beethoven

03. Fidelio (Beethoven)

Titlu: 03. Fidelio (Beethoven)

Autor: Ludwig van Beethoven

Colecţie: Mari spectacole de operă

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: Carte + CD + DVD

24,99RON
Adaugă în coş

Opera „Fidelio“ de Ludwig van Beethoven este al treilea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă“ şi cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD.

CD-ul oferă o înregistrare excepţională a operei Fidelio: o interpretare din 1953, sub bagheta prestigiosului dirijor Wilhelm Furtwängler, susţinută de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena.

DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului de operă Fidelio de Ludwig van Beethoven de la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, ediţia din 1979, în interpretarea London Philharmonic Orchestra. CD-ul constă într-o înregistrare de referinţă a interpretării Filarmonicii din Viena, alături de corul Operei de Stat din Viena, sub bagheta dirijorului Wilhelm Furtwängler, în 1953.

Variaţiune muzicală pe tema libertăţii, Fidelio este o operă despre lupta pentru cel mai de preţ bun al omului. Deghizandu-se într-un paznic de temniţă pe nume Fidelio, Lenora îşi salvează soţul, Florestan, de la moarte, la care fusese osândit de un guvernator tiranic.

Fidelio este singura operă lirică compusă de Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii. Dorinţa acestuia a fost să realizeze o operă emoţionantă şi dinamică, pornind de la un libret care spunea povestea Lenorei şi a lui Florestan, soţul ei, întemniţat din cauza toanelor unui guvernator despotic. Majoritatea specialiştilor apreciază că Beethoven a compus o operă în care muzica este net superioară formulei teatrale şi expresivităţii scenice.

Varianta iniţială a operei Fidelio, pe libretul semnat de Joseph Sonnleithner, a avut premiera la Teatrul din Viena, în noiembrie 1805. La câteva zile după reprezentaţie, armata lui Napoleon Bonaparte a ajuns la Viena. Aproape toţi melomanii îndreptăţiţi să comenteze noua creaţie beethoveniană părăsiseră oraşul. Un an mai târziu, a urmat o a doua versiune, Lenora, redusă la două acte şi cu un libret revizuit, dar nu a fost considerată superioară celei dintâi.

În 1814, compozitorul a revenit la Fidelio şi a modificat partitura, introducând noi accente emoţionale. CD-ul care însoţeşte săptămâna aceasta albumul cartonat conţine o înregistrare excepţională, făcută cu mai mult de o jumătate de secol în urmă. Muzica unui geniu este descifrată şi interpretată, sub bagheta unui dirijor de geniu, Wilhelm Furtwängler, de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena. Interpreţii sunt Martha Mödl, considerată cea mai bună interpretă a Lenorei din toate timpurile, alături Gottlob Frick, Sena Jurinac sau Wolfgang Windgassen.

elefant.ro%20
(cartea „03. Fidelio (Beethoven)” de Ludwig van Beethoven a apărut în librărie la data de 12 octombrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com