Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

02. La Traviata (Verdi)
Verdi

02. La Traviata (Verdi)

Titlu: 02. La Traviata (Verdi)

Autor: Verdi

Colecţie: Mari spectacole de operă

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: Carte + CD + DVD

24,99RON
Adaugă în coş

"Era înaltă şi zveltă, cu părul negru şi pielea rozie. Avea un cap micuţ şi ochi ce aruncau priviri intense, dar nu trufaşe, puţin migdalaţi, ca ai japonezelor", aşa o portretiza Alexandre Dumas-fiul pe tânăra care i-a fost prezentată la Paris în 1844. Curtezana extravagantă era însă întreţinută de către amanţi foarte bogaţi, strălucind în cele mai faimoase saloane din metropola franceză. Înconjurată de camelii proaspete, ea a murit de tuberculoză la 3 februarie 1847, la vârsta de numai 23 de ani.

După un an de la moartea ei, Dumas-fiul a hotărât să-i cinstească memoria prin romanul "Dama cu camelii". Scriitorul şi-a idealizat muza literară, prezentând-o drept chintesenţa perfecţiunii feminine, înnobilându-i profesia şi atribuindu-i rolul de victimă în numele iubirii adevărate. Premiera operei, cu o muzică cutremurătoare compusă de Giuseppe Verdi, a avut loc la Veneţia, la 6 martie 1853.

Interpretarea legendară a rolului Violetta din opera lui Verdi, inspirat de personajul lui Dumas-fiul, a fost cea a Mariei Callas, în regia lui Carlo Maria Giulini. Pe CD-ul cu La Traviata veţi putea asculta, aşadar, o inegalabilă Callas, acompaniată de Orchestra şi Corul Scalei din Milano în martie 1955. Înregistrarea operei de pe DVD, din anul 2005, cu Orchestra şi Corul Opernhaus din Zürich, dirijate de Franz Welser-Möst, are, de asemenea, o distribuţie extraordinară: soprana Eva Mei (Violetta) şi tenorul Piotr Beczała (Alfredo).

elefant.ro%20
(cartea „02. La Traviata (Verdi)” de Verdi a apărut în librărie la data de 17 septembrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com