Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

01. Carmen (Bizet)
Bizet

01. Carmen (Bizet)

Titlu: 01. Carmen (Bizet)

Autor: Bizet

Colecţie: Mari spectacole de operă

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: Carte + CD + DVD

24,99RON
Adaugă în coş

Autorul textului cărţii, Piotr Kaminski, dă amănunte despre eşecul iniţial de la premiera din 3 martie 1875 de la Opera Comică din Paris. Libretul, semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, plasează acţiunea la Sevilla, în preajma anului 1820. Micaëla, o tânără de la ţară, îşi caută iubitul, pe Don José, pe care i-l răpeşte însă senzuala Carmen. După ce îl vrăjeşte pe Don José, ţiganca impetuoasă se îndrăgosteşte de Escamillo, fapt pentru care va plăti, în final, cu viaţa. Amorul e-un copil pribeag este una dintre cele mai faimoase arii din operă.

Versiunea londonează a operei Carmen, subtitrată în limba română pe DVD, prezintă o înregistrare de 164 de minute din anul 1991, de la Covent Garden, cu Orchestra şi Corul Royal Opera House, dirijate de celebrul Zubin Mehta.

Montarea a fost realizată de regizoarea spaniolă Nuria Espert, iar din distribuţie fac parte mezzosoprana Maria Ewing, soprana româncă Leontina Văduva, tenorul Luis Lima şi baritonul Gino Quilico. Carmen, în interpretarea Mariei Ewing, este deopotrivă glumeaţă în primele scene şi tragică (extraordinara „arie a cărţilor" din actul III), paradoxal vulgară şi plină de demnitate.

Pe CD este înregistrată opera interpretată de Orchestra şi Corul Wiener Staatsoper, dirijată de faimosul Herbert von Karajan, la Viena, din 1954. Mezzosoprana Giulietta Simionato (Carmen), soprana Hilde Güden (Micaela), tenorul Nicolai Gedda (Don José) şi baritonul Michel Roux (Escamillo) realizează unele dintre cele mai bune interpretări ale operei Carmen.

elefant.ro%20
(cartea „01. Carmen (Bizet)” de Bizet a apărut în librărie la data de 17 septembrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com