Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Umiliti si obiditi
Fiodor Mihailovici Dostoievski

Umiliti si obiditi

Titlu: Umiliti si obiditi

Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski

Colecţie: Colectia F.M. Dostoievski

Editura: Adevarul

Traducerea: Antoaneta-Liliana Olteanu

Număr de pagini: 432

19,49RON
Adaugă în coş

Frescă a suferinţei şi a meschinăriei umane, Umiliţi şi obidiţi este considerat prima operă majoră a scriitorului rus, prima carte importantă în care F. M. Dostoievski şi-a dat măsura. Personajele nuanţate ale căror destine se încrucişează în această ficţiune de atmosferă, precum şi întâmplările care pecetluiesc soarta lor anunţau deja un scriitor care avea să fie în primul rând un psiholog de o fineţe fără egal.

Elementele autobiografice pe care romancierul le-a prelucrat în roman transpar, în mod vizibil, în construcţia protagonistului. Tânărul Vanea, erou a cărui structură psihologică anticipa personalitatea prinţului Mîşkin din „Idiotul“, aspiră să devină scriitor. Idealismul său este privit cu rezervă de familia care l-a crescut, într-o epocă în care artiştii şi intelectualii în general nu au deloc un trai îmbelşugat. În mentalul colectiv, scriitorul este asociat cu existenţa solitară, care nu se încadrează în tiparele de familie dorite şi încurajate de societate.

Analiză a nefericirii şi a cauzelor ei, care se află, de fapt, în fiinţa umană, nu în lumea în care aceasta trăieşte, Umiliţi şi obidiţi este portretul unei lumi desacralizate, aflate la crepuscul. Pe de o parte, decăderea ei este generată de omniprezenţa viciilor. Pe de altă parte, degradarea este şi efectul unui sistem social care încurajează falsul de orice fel.

elefant.ro
(cartea „Umiliti si obiditi” de Fiodor Mihailovici Dostoievski a apărut în librărie la data de 02 septembrie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com