Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Tiziano nr. 13

Tiziano nr. 13

Titlu: Tiziano nr. 13

Autor: -

Colecţie: Biblioteca de Artă - Pictori de geniu

Editura: Adevarul

Traducerea: Cameleon

Număr de pagini

15,99RON
Adaugă în coş

Tiziano, celebru pentru capodoperele care înfăţişează scene biblice şi mitologice, este pictorul care s-a remarcat prin caracterul vizionar al creaţiei sale.

Data naşterii lui Tiziano nu se cunoaşte exact. Cele mai multe mărturii în acest sens iau în calcul anul 1477, bazându-se pe o declaraţie a pictorului, care, într-o scrisoare către Filip al II-lea, de la 1 august 1571, îi menţiona că are vârsta de 95 de ani, pentru a-l sensibiliza pe rege să-i plătească sumele datorate pentru picturile lui. Însă o parte a istoriografiei moderne plasează data naşterii artistului între 1488 şi 1490.

În scrisoarea către Filip al ll-lea. Tiziano a folosit un ton dur şi disperat: "Niciodată în ultimii 18 ani nu am primit niciun ban drept răsplată pentru picturile pe care vi le-am trimis din când în când". În următorii cinci ani, Tiziano a tot aşteptat să-i fie plătită munca. În zadar. La 27 februarie 1576, pictorul i-a trimis o nouă scrisoare lui Filip al ll-lea prin care îi solicita acelaşi lucru. A murit la 2 august 1576, fiind îngropat la Sfânta Maria a Călugărilor.

În 1519 i s-a cerut să realizeze panoul de altar al Imaculatei Concepţii din Biserica Sfânta Maria a Călugărilor. Din 1520 a început să-şi semneze şi să-şi dateze operele. În 1533 i s-au acordat onoruri şi privilegii după ce l-a pictat pe împăratul Carol al V-lea. Zece ani mai târziu ducea la bun sfârşit trei lucrări importante cu subiect biblic: Cain şi Abel, Sacrificiul lui Isaac şi David şi Goliat.

elefant.ro
(cartea „Tiziano nr. 13” de a apărut în librărie la data de 23 decembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com