Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Rubens nr. 12

Rubens nr. 12

Titlu: Rubens nr. 12

Autor: -

Colecţie: Biblioteca de Artă - Pictori de geniu

Editura: Adevarul

Traducerea: Cameleon

Număr de pagini

15,99RON
Adaugă în coş

Născut în 1577, la Siegen, în Westfalia, în familia unul avocat protestant din Anvers, obligat să se exileze din cauza persecuţiilor religioase, Peter Paul Rubens a avut parte de o educaţie îngrijită şi de o poziţie socială de elită. Înaintea uceniciei de pictor, a fost paj al contesei Marguerite de Ligne d'Aremberg. După ucenicie, dornic să cunoască arta italiană, a plecat la Veneţia. A rămas în Italia timp de opt ani, ca protejat al ducelui Vicenzo I Gonzaga. care îi apreciază talentul, dar şi capacitatea de a evalua operele de artă şi îndemânarea diplomatică.

La întoarcerea în Anvers, era un pictor renumit şi un personaj monden foarte căutat. Primea comenzi de la Curtea Franţei, de la Maria de Medici, de la Filip al IV-lea al Spaniei, îndeplinea misiuni diplomatice în favoarea regatului spaniol. Artistul îşi formează un atelier în care ucenici şi tineri pictori îl ajutau în realizarea multiplelor comenzi pe care le primea. Printre ei, se număra şi Van Dyk, cel care a devenit mai târziu portretistul nobilimii engleze. Rubens realizează o seamă de cicluri de lucrări, printre care se remarca cele povestind istoria Caterinei de Medici.

Celebre sunt portretele feminine, începând cu Helen Fourment, soţia sa. Un nou ideal de frumuseţe se desprinde din personajele sale planturoase, cu carnaţie perfectă, cu accentuată senzualitate.

Reprezentant al Barocului în pictură, Rubens a fost el însuşi o personalitate complexă, în care geniul pictural s-a împletit cu o nestăvilită dragoste de viaţă.

Evoluţia artei şi multiplele preocupări ale pictorului Peter Paul Rubens se reflectă în portretele sale. Le regăsim de-a lungul întregii creaţii, de la autoportretele de tinereţe la cele din ultimii ani de viaţă. Singur sau împreună cu prietenii, în timpul şederii în Italia, împreună cu prima sa soţie, Isabela Brandt, cu Hélène Fourment, cea de a doua soţie.

Fiecare etapă a vieţii, fiecare călătorie în străinătate cu misiuni diplomatice se soldează cu portrete, care schiţează un adevărat tablou al epocii.

Strălucitoare, îmbinând caracteristicile reprezentării oficiale cu capacitatea de caracterizare psihologică a modelului, ele trasează drumurile artistului prin Europa.

elefant.ro
(cartea „Rubens nr. 12” de a apărut în librărie la data de 02 decembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com