Biblioteca de artă Adevărul se îmbogăţeşte cu al doilea volum din colecţia Pictori de geniu, "Viaţa şi opera lui Leonardo da Vinci".
Leonardo da Vinci (1452-1519) a rămas în istoria artei ca un reprezentant important al picturii renascentiste, dar şi ca un mit. Datorită uimitoarelor sale invenţii, a activităţii sale de om de ştiinţă, s-a spus că artistul din Vinci a eliberat omul de superstiţiile sale medievale. Chiar dacă niciuna dintre maşinăriile proiectate nu a fost realizată, majoritatea dintre ele îşi găsesc un corespondent în descoperirile ulterioare ale modernităţii. De exemplu, graţie studiului atent asupra zmeielor, Leonardo a proiectat ceva foarte asemănător deltaplanului şi, se pare, tot el a desenat primul şurub aerian - strămoşul helicopterului.
Şi în pictură, Leonardo a reuşit să lase posterităţii multe semne de întrebare. Lucrarea Gioconda, aflată astăzi la Muzeul Luvru din Paris, a atins vârful popularităţii în secolul al XlX-lea. Numeroşi scriitori au fost inspiraţi de modelul androgin şi misterios al Mona Lisei şi au fost create tragedii şi chiar comedii, cum este cea a lui Jules Verne, din 1874, Mona Lisa.
Nu numai opera, ci şi viaţa lui Leonardo a fost pretextul unor mari ecranizări. Inteligenţa, talentul şi sensibilitatea sa ieşită din comun au suscitat interesul cineaştilor, printre care Renato Castellani, în producţia din 1971.