Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Insemnari din subterana / Eternul sot
Fiodor Mihailovici Dostoievski

Insemnari din subterana / Eternul sot

Titlu: Insemnari din subterana / Eternul sot

Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski

Colecţie: Colectia F.M. Dostoievski

Editura: Adevarul

Traducerea: Antoaneta-Liliana Olteanu

Număr de pagini: 288

19,49RON
Adaugă în coş

In volumul cu romanele Însemnări din subterană şi Eternul soţ, scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoievski aduce în prim-plan omul aşezat faţă în faţă cu propria conştiinţă şi vorbeşte despre incapacitatea oamenilor de a-şi înfrâna orgoliul.

Personajul principal din Însemnări din subterană se autocaracterizează : „Eu, de exemplu, sunt îngrozitor de orgolios. Sunt suspicios şi supărăcios ca un cocoşat sau ca un diform, dar, e adevărat, am avut momente când, dacă s-ar fi întâmplat să mi se dea o palmă, atunci poate că aş fi fost chiar bucuros de asta“. Însemnări din subterană cuprinde cugetări dostoievskiene despre lene, moarte, oportunism, voinţă, raţiune, liber-arbitru şi chibzuinţă. „Omul e o fiinţă uşuratică şi respingătoare şi poate că seamănă cu un jucător de şah căruia îi place numai procesul de atingere a scopului, nu scopul însuşi“, mai scrie Dostoievski.

Prin intermediul personajului său, romancierul pune într-o lumină bună literatura rusă, în detrimentul culturii occidentale. „Noi, ruşii, în general vorbind, niciodată nu am avut romantici proşti, cu capul în stele, ca germanii, şi mai ales ca francezii, care nu reacţionează la nimic; chiar dacă se crapă pământul sub ei, chiar dacă Franţa ar pieri pe baricade, ei sunt la fel, nici măcar cuviinţa nu li se schimbă, şi îşi vor cânta cântecele lor stelare, cum să spun, până vor intra în mormânt, pentru că sunt proşti.“

În Eternul soţ, un bărbat se trezeşte urmărit de soţul unei femei recent decedate, de care a fost îndrăgostit în urmă cu nouă ani. Cel urmărit, Alexei Ivanovici Velcianinov, este ipohondru, melancolic, singuratic şi are pierderi de memorie. Pavel Pavlovici Trusoţki, pe care soţia lui îl înşelase odinioară cu Velcianinov, este vizitat de stafia fostei neveste şi este capabil să comită gesturi extreme.

Mare parte din literatura secolului XX stă sub semnul scriiturii lui Dostoievski, cel care deschidea, prin romanul Însemnări din subterană, drumul existenţialismului. „N-am ştiut să devin nu numai rău, dar nici altcumva: nici rău, nici bun, nici ticălos, nici cinstit, nici tu erou, nici tu muscă“ - iată cuvintele cu care se prezintă personajul principal al acestui text ce avea să marcheze istoria literaturii. Confesiunea continuă, dezvăluind, deopotrivă cu zbuciumul eroului, trăirea profundă a unui om căruia propria biografie i-a prilejuit întâlnirea cu experienţe ultime: epilepsia care l-a chinuit mare parte din viaţă şi o condamnare la moarte ce n-a fost niciodată executată.

Este mărturia unui suflet care îşi aşază, la patruzeci de ani, „oglinda în faţă“, iar în apele ei îşi zăreşte deopotrivă chipul şi imaginea unui secol întreg: „Acum îmi duc zilele, câte mi-au rămas, în bârlog, sâcâindu-mă singur cu răutăcioasa consolare, cu totul deşartă, că omul deştept nici n-are cum deveni realmente ceva; numai imbecilul devine ceva. Da, vă rog: omul inteligent din secolul al XIX-lea trebuie, are obligaţia morală să fie o fiinţă prin excelenţă fără caracter; iar omul de caracter, omul de acţiune, trebuie să fie o fiinţă prin excelenţă mărginită“.

Discursul pe jumătate sarcastic, pe jumătate amar al personajului principal al romanului dezvăluie traseul interior al omului Dostoievski, cel care a stat în faţa plutonului de execuţie, învăţând să moară puţin, şi care a trăit apoi experienţa închisorii. „Să trăieşti mai mult de patruzeci de ani e indecent, e vulgar, e imoral! Cine trăieşte peste patruzeci de ani? Răspundeţi-mi sincer, cinstit. Vă spun eu cine: imbecilii şi ticăloşii, ăştia trăiesc“.

elefant.ro
(cartea „Insemnari din subterana / Eternul sot” de Fiodor Mihailovici Dostoievski a apărut în librărie la data de 22 august, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com