Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Fratii Karamazov, vol. II
Fiodor Mihailovici Dostoievski

Fratii Karamazov, vol. II

Titlu: Fratii Karamazov, vol. II

Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski

Colecţie: Colectia F.M. Dostoievski

Editura: Adevarul

Traducerea: Elena Viziru

Număr de pagini: 688

19,49RON
Adaugă în coş

În cel de-al doilea volum al celebrului roman Fraţii Karamazov, se continuă destinele celor trei fraţi Karamazov - Ivan, Dmitri şi Alioşa, fără a-l mai socoti şi pe Smerdiakov -, precum şi al bătrânului lor tată, încheind astfel unul dintre cele mai importante şi mai influente romane ale literaturii universale din toate timpurile.

Binomul dihotomic Ivan-Alioşa este unul dintre cele mai celebre şi uzitate din literatură, iar scena confruntării dintre Hristos, la a doua sa venire, şi Marele Inchizitor - inclusă în acest roman - una dintre cele mai realizate şi substanţiale scrise vreodată. O lectură atentă a acesteia relevă că Dostoievski, aici, nu numai că a profetizat toate totalitarismele posibile, de ieri şi de azi, ci a identificat şi esenţa lor, de ce societatea umană tinde de la sine spre această formă de organizare.

Cu personaje şi cărţi atât de puternice, desigur că romanele dostoievskiene au fost ecranizate intens. Pentru „Fraţii Karamazov", se detaşează ecranizarea clasică a Hollywoodului, realizată de Richard Brooks în 1958. Starul Yul Brynner este Dmitri, iar William Shatner (interpret multă vreme al căpitanului Kirk în „Star Trek“) fratele Alioşa; Ivan este jucat de Richard Basehart, iar tatăl lor de Lee J. Cobb. Distribuţia feminină le conţine pe Maria Schell (Gruşenka) şi Claire Bloom (Katia). În filmul german din 1921 (regia Carl Froelich), Dmitri este jucat de Emil Jannings, iar Smerdiakov de Werner Krauss, ambii actori-cheie ai expresionismului german interbelic.

elefant.ro
(cartea „Fratii Karamazov, vol. II” de Fiodor Mihailovici Dostoievski a apărut în librărie la data de 07 iulie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com