Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Amintiri din Casa Mortilor / Jucatorul
Fiodor Mihailovici Dostoievski

Amintiri din Casa Mortilor / Jucatorul

Titlu: Amintiri din Casa Mortilor / Jucatorul

Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski

Colecţie: Colectia F.M. Dostoievski

Editura: Adevarul

Traducerea: Antoaneta-Liliana Olteanu

Număr de pagini: 496

19,49RON
Adaugă în coş

În cele două cărţi, „Amintiri din casa morţilor“ şi „Jucătorul“ de F.M. Dostoievski, celebrul scriitor se apleacă asupra mai multor fenomene ale conştiinţei umane. Numitorul lor comun este patima.

Amintiri din casa morţilor

Amintiri din casa morţilor, primul dintre romane, se numără printre scrierile cu puternice accente autobiografice semnate de prozatorul care avea să influenţeze, prin opera sa, nenumăraţi creatori şi artişti.

Romanul a apărut în 1861 şi înfăţişează viaţa, suferinţa şi patimile condamnaţilor care-şi ispăşesc pedeapsa într-un lagăr siberian. Experienţa personală pe care a trăit-o F.M. Dostoievski în cei patru ani petrecuţi într-un astfel de spaţiu concentraţionar, la care a fost osândit pentru apartenenţă la grupul revoluţionar al lui Petraşevski, a fost decisivă pentru scrierea romanului. Iniţial, autorul a fost condamnat la moarte, dar sentinţa a fost comutată.

Jucătorul

Jucătorul, cea de-a doua scriere inclusă în volum, este una dintre performanţele lui F.M. Dostoievski. Romanul a fost scris în mai puţin de o lună şi spune povestea unui împătimit jucător la ruletă. Neputinţa, lehamitea, nimicnicia şi revolta sunt puse sub lupă, aşa cum se întâmplă şi în „Crimă şi pedeapsă“.

Ruinatul Alexei Ivanovici are trăsăturile eroului dostoievskian şi a fost comparat cu Raskolnikov. Printre altele, are un parcurs comun cu acesta: de la cedarea în faţa ispitei fatale, căreia conştiinţa nu reuşeşte să i se opună, la căinţa agonizantă care urmează după aceea.

elefant.ro
(cartea „Amintiri din Casa Mortilor / Jucatorul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski a apărut în librărie la data de 25 iulie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com