Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

Adolescentul
Fiodor Mihailovici Dostoievski

Adolescentul

Titlu: Adolescentul

Autor: Fiodor Mihailovici Dostoievski

Colecţie: Colectia F.M. Dostoievski

Editura: Adevarul

Traducerea: Antoaneta-Liliana Olteanu

Număr de pagini: 640

19,49RON
Adaugă în coş

Adolescentul este povestea unui tânăr aflat în faţa primelor alegeri majore pe care trebuie să le facă în viaţă. Arkadi Makarovici Dolgoruki porneşte spre Moscova în căutarea unui tată care nu-l recunoaşte ca fiu legitim, un bogătăş care iubeşte nespus plăcerile lumii. Pus în faţa unei opţiuni, protagonistul începe să-şi descopere mai multe laturi ale personalităţii.

Diferit, ca ton, de toate celelalte creaţii ale lui Dostoievski, romanul Adolescentul deschide, prin structură şi prin felul în care este construit discursul narativ, o imagine nouă asupra lumii şi a momentului în care copilăria se face nevăzută, lăsând loc maturităţii.

Publicată în 1875, cartea ocupă un loc special în creaţia dostoievskiană, povestea fiind istorisită din perspectiva unui tânăr de 19 ani, care îşi păstrează întregi naivitatea şi imaturitatea. Acesta este, de ­altfel, „secretul“ folosit de scriitor pentru a dezvălui în acelaşi timp lumea, văzută prin ochii lui, şi lumea lui interioară, reflectată în cugetările despre viaţă şi societate ale personajului.

„M-am apucat să aştern pe hârtie această istorie a primilor mei paşi pe drumul vieţii, fiindcă nu m-a răbdat inima să n-o fac. (...) Dar trebuie să fii straşnic de îndrăgostit de tine însuţi ca să-ţi dezvălui sufletul fără pic de ruşine“. Cuvintele lui Dolgoruki, tânărul cu inima sfâşiată între pornirea de a dezvălui greşelile tatălui său, căruia îi este fiu nelegitim, şi dorinţa de a-i câştiga dragostea, scot la lumină o psihologie complexă, revoltată şi încă neformată. „Eu nu sunt scriitor“, spune personajul, „şi nici nu vreau să fiu, căci aş socoti o necuviinţă şi o mârşăvie faptul de­ ­a-mi da în vileag toate tainiţele inimii şi de a face negustorie la taraba lor literară cu descrierea meşteşugită a simţămintelor mele“.

Adolescentul, penultimul roman al lui Dostoievski, este scris în anii din urmă ai vieţii autorului, atunci când, pentru a-şi răzbuna eşecurile jurnalistice, edita „Jurnalul scriitorului“, o publicaţie lunară care tipărea povestiri, schiţe şi articole despre evenimente curente, care a avut un mare succes în epocă.

elefant.ro
(cartea „Adolescentul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski a apărut în librărie la data de 02 septembrie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com