Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

96. Faust (vol. 1)
Johann Wolfgang Goethe

96. Faust (vol. 1)

Titlu: 96. Faust (vol. 1)

Autor: Johann Wolfgang Goethe

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Ion Iordan

Număr de pagini: 256

13,99RON
Adaugă în coş

Pornind de la binecunoscuta legendă populară a alchimistului care, pentru a pătrunde tainele ştiinţei, îşi vinde sufletul diavolului, Goethe a creat o capodoperă, în centrul căreia se află omul în căutarea sensului existenţei. În ciuda faptului că geneza operei a durat şaizeci de ani, Faust este o scriere unitară, al cărei mesaj se circumscrie luptei omului pentru descătuşare, pentru depăşirea condiţiei sale limitate.

Piesa se deschide cu un amplu Prolog, prilej cu care Goethe îşi prezintă concepţiile despre teatru, urmat de un Prolog în cer, care ne introduce în tema dramei: lupta dintre bine şi rău. Dumnezeu şi Mefisto, întruchiparea răului absolut, fac o înţelegere în urma căreia diavolul se angajează să dobândească sufletul lui Faust, un savant bătrân, măcinat de contradicţii şi incertitudini, profund descumpănit de zădărnicia tuturor ştiinţelor ce nu au izbutit să-i dezvăluie sensul vieţii. Dezamăgit de lume şi viaţă, savantul încheie un pact cu diavolul, care îi promite să-l slujească pe Pământ, oferindu-i tot ce-şi doreşte, pentru a-i obţine în schimb sufletul. Îmbătat de promisiunile demonului, Faust îi cere tinereţe, gândind că prin iubirea pentru Margareta, o fiinţă pură, va dobândi fericirea. Mefisto o va sacrifica însă pe fată pentru a zădărnici aspiraţiile savantului.

Faust află astfel că sensul vieţii constă în activitatea creatoare şi-i porunceşte clipei să se oprească. E momentul în care Mefisto, potrivit pactului, vine să îi ia sufletul, dar savantul este mântuit prin renunţarea la egoism şi îmbrăţişarea celui mai înalt şi mai pur altruism, care îl apropie de divinitate.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Goethe:

  1. Johann Wolfgang Goethe (n. 28 august 1749, Frankfurt am Main - d. 22 martie 1832, Weimar) este una dintre cele mai de seamă personalităţi ale culturii universale
  2. Educaţia religioasă pe care a primit-o la Frankfurt nu prea a fost pe placul tânărului Goethe, fapt pentru care s-a dedicat mai mult aspectelor mistice din Vechiul Testament.
  3. Goethe a îndrăgit de timpuriu literatura, pe care o putea găsi în vasta bibliotecă a tatălui său, şi muzica. În anul 1763 a asistat la un concert al tânărului Mozart, care atunci avea şapte ani.
  4. În 1765 începe să studieze dreptul la Universitatea din Leipzig, pe care o absolvă în anul 1768. În tot acest timp scrie primele poezii, “Neue Lieder” (“Cântece noi”), precum şi o comedie, intitulată Die Laune des Verliebten" (“Capriciul îndrăgostitului”).
  5. Faust, opera fundamentală care i-a solicitat cea mai mare parte a timpului, cunoaşte primele variante în 1772 şi este încheiată în 1832, anul morţii scriitorului.
  6. Opera lui Goethe îmbină unitar poezia, ştiinţele naturale, filosofia şi politica
(cartea „96. Faust (vol. 1)” de Johann Wolfgang Goethe a apărut în librărie la data de 11 septembrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com