Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

94. Om bogat, om sarac (vol. 2)
Irwin Shaw

94. Om bogat, om sarac (vol. 2)

Titlu: 94. Om bogat, om sarac (vol. 2)

Autor: Irwin Shaw

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Agop Bezerian

Număr de pagini: 416

13,99RON
Adaugă în coş

Om bogat, om sărac, romanul care a devenit bestseller internaţional imediat ce a văzut lumina tiparului în 1969, urmăreşte destinele cu suişuri şi coborâşuri neaşteptate ale celor trei copii ai cuplului Mary Pease - Axel Jordache: Gretchen, Rudolph şi Thomas, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până la sfârşitul anilor '60. Mezinul Rudolph este fiul cel bun, inteligent, harnic şi liniştit, care vede educaţia ca un paşaport spre o viaţă mai bună. Thomas, în schimb, este indolent şi agresiv şi pare a nu avea alt scop în viaţă decât acela de a deveni cu orice chip oaia neagră a familiei. În ceea ce o priveşte pe Gretchen, ea vrea doar un trai liniştit alături de persoana iubită, dar căutarea bărbatului care să-i ofere aşa ceva o aduce în preajma unor indivizi total nepotriviţi cu idealul ei de fericire.

Nucleul romanului îl reprezintă însă antagonismul dintre cei doi fraţi, aflaţi într-o competiţie perpetuă şi între care se va instala o ostilitate făţişă, transformată în scurtă vreme în ură. După ce Thomas fuge de acasă, fiecare din fraţi o porneşte pe drumul său - Rudolph devine om de afaceri de succes şi politician de marcă, iar Thomas, veşnic în căutarea fericirii, ajunge pe rând boxer, marinar şi se înconjoară de oameni de joasă speţă. Cu toate acestea, conflictul dintre cei doi, numai aparent o reluare a luptei biblice între Cain şi Abel, este deosebit de complex, ceea ce ne dovedeşte încă o dată că viaţa nu e zugrăvită numai în tonuri de alb şi negru, ci că, dimpotrivă există nenumărate nuanţe de gri; iar Irving Shaw a ştiut să aleagă cu mult talent dintr-o întreagă paletă de culori, astfel încât în romanul sau binele şi răul, frumuseţea şi urâţenia nu sunt niciodată absolute.

Om bogat, om sărac e prin urmare o poveste complexă despre dragoste şi ură, lăcomie si disperare, succes şi corupţie, tristeţe şi bucurie, frică de viaţă şi frică de moarte... toate sentimentele omeneşti pe care fiecare dintre noi le-a încercat vreodată.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Irving Shaw:

  1. Irwin Gilbert Shamforoff, pe numele său real, s-a născut în anul 1913 în sudul Bronxului, New York. Şi-a schimbat numele in Irwin Shaw imediat după ce a intrat la Colegiul din Brooklin.
  2. Shaw şi-a început cariera ca scenarist de film la vârsta de 21 de ani, colaborând cu mai multe emisiuni de radio, inclusiv Dick Tracy, Gumps şi Studio One.
  3. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Shaw s-a înrolat ca subofiţer în Armata Statelor Unite. În 1949, scrie primul său roman, Leii tineri, bazat pe experienţa de pe front. Romanul a fost ecranizat cu succes în anul 1958.
  4. Acuzat pe nedrept de publicaţia Red Channels ca ar fi simpatizant al regimului comunist, a fost ulterior pus pe lista neagra a studiourilor de film hollywoodiene. Din acest motiv, Shaw a părăsit Statele Unite în 1951 şi s-a mutat în Europa, unde a trăit vreme de 25 de ani.
  5. În acest timp a scris Om bogat, om sărac, un roman de un succes comercial absolut uluitor, care a fost adaptat intr-o miniserie de televiziune de mare popularitate.
  6. Shaw a fost, de asemenea, un apreciat autor de proză scurtă, şi un reputat ziarist, colaborator al unor publicaţii cunoscute, precum Esquire, The New Yorker, Playboy, The Saturday Evening Post şi altele.
  7. Irving Shaw a câştigat numeroase premii, printre care amintim două premii O. Henry Award şi premiul acordat de Academia de Arte şi Litere.
cartepedia.ro
(cartea „94. Om bogat, om sarac (vol. 2)” de Irwin Shaw a apărut în librărie la data de 24 august, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com