Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

89. Revolta de pe Bounty
Sir John Barrow

89. Revolta de pe Bounty

Titlu: 89. Revolta de pe Bounty

Autor: Sir John Barrow

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Mihaela Golban

Număr de pagini: 256

13,99RON
Adaugă în coş

Lordul Byron i-a închinat un poem în 1823, Jules Verne a scris o povestire pornind de la acest eveniment în 1879 - revolta de pe Bounty a făcut să curgă râuri de cerneală, dar nici o relatare a celor întâmplate nu este mai celebră decât aceea a lui John Barrow din 1831. Volumul său a devenit un clasic al literaturii şi a stabilit recorduri de vânzări, fiind tradus în zeci de limbi.

Cartea Revolta de pe Bounty, îmbinând abil ficţiunea cu nonfictiunea, încât e greu să îţi dai seama unde se sfârşeşte adevărul şi unde începe legenda, spune povestea navei Bounty, care ridică ancora în decembrie 1787 şi porneşte din Spithead spre Mările Sudului. În aprilie 1789, echipajul se revoltă lângă Friendly Islands şi îşi lasă căpitanul (William Bligh, epitomul tiranului, după cum este îndeobşte portretizat) şi pe câţiva tovarăşi să plutească în derivă pe apele învolburate. Restul marinarilor îşi iau soţii thaitiene şi se stabilesc pe o insulă pustie şi necunoscută, pierduta în imensitatea Pacificului, unde douăzeci de ani mai târziu li s-au descoperit descendenţii. În ceea ce-l priveşte pe Bligh, acesta reuşeşte să-şi conducă micul echipaj înfometat mii de mile, până în Timor. Incredibilele aventuri ale marinarilor de pe Bounty au captivat generaţii la rând şi se citesc şi astăzi cu sufletul la gură.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Sir John Barrow:

  1. Sir John Barrow (1764-1848), prim baronet, s-a afirmat ca om de stat al Marii Britanii, fiind o figură-cheie în expansiunea imperiului colonial britanic în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
  2. În tinereţe, Sir John Barrow a lucrat la Ambasada britanică din China, ocazie cu care a deprins limba chineză.
  3. În 1797, alături de alţi diplomaţi britanici, a fost trimis într-o misiune la Capul Bunei Speranţe, unde a încercat o reconciliere între boeri şi populaţia indigenă.
  4. Până în 1804 a trăit în Africa de Sud, la Cape Town.
  5. Ocupând o poziţie importantă în Amiralitatea britanică şi bucurându-se de sprijinul guvernului, Sir John Barrow a susţinut expediţiile în regiunea arctică, inclusiv pe cele ale lui John Ross, William Edward Perry, James Clark Ross şi John Franklin* Barrow Strait din nordul extrem al Canadei şi Point Barrow din oraşul Barrow din Alaska au fost denumite în onoarea sa.
  6. Sir John Barrow a fost acela care a propus pentru prima oară insula Sfânta Elena drept loc de exil pentru împăratul Napoleon, după bătălia de la Waterloo.
  7. Barrow a fost membru al Societăţii Regale, iar în 1821 a primit titlu de Doctor în Drept de la Universitatea din Edinburgh. În 1835, i s-a acordat titlul de baronet de către Sir Robert Peel. A fost, de asemenea, membru al Clubului Raleigh, un precursor al Societăţii Regale de Geografi.
(cartea „89. Revolta de pe Bounty” de Sir John Barrow a apărut în librărie la data de 29 iulie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com