Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

88. Taras Bulba. Mantaua. Nasul. Vii
Nikolai Vasilievici Gogol

88. Taras Bulba. Mantaua. Nasul. Vii

Titlu: 88. Taras Bulba. Mantaua. Nasul. Vii

Autor: Nikolai Vasilievici Gogol

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Elena Vizir

Număr de pagini: 254

13,99RON
Adaugă în coş

Taras Bulba

Taras Bulba e povestea unui cazac dârz, care trăieşte pentru Dumnezeu şi ţară, şi a celor doi fii ai săi, alături de care luptă împotriva polonezilor şi pentru apărarea credinţei pravoslavnice. O nefericită istorie de dragoste îi duce pe Taras şi pe fiul cel mic în tabere duşmane, iar deznodământul, sfâşietor, da măsura adâncimii sufletului slav.

Mantaua

Mantaua surprinde viaţa şi moartea lui Akaki Akakievici Basmacikin, un umil funcţionar din Sankt Petersburg, devotat muncii sale, deşi meritele nu-i sunt recunoscute, iar colegii mai tineri îl iau peste picior. Când mantaua cea nouă îi este furată, Akaki îşi iese pentru prima oară din fire şi se revoltă cu toată furia şi obida adunate în atâţia ani.

Nasul

Nasul, o savuroasă proză satirică, relatează o întâmplare cel puţin bizară: nasul posesorului de colegiu Kovalev se hotărăşte să trăiască pe cont propriu, însa e prins de poliţie şi obligat să se întoarcă unde-i este locul. Lucru imposibil, cu tot ajutorul dat de un eminent doctor. Asta până-ntr-o zi, când Kovalev se trezeşte, la fel de inexplicabil, cu nasul în mijlocul feţei.

Vii

"Vii este o creaţie extraordinara a poporului. Aici îi întâlnim pe malorosieni, creaturi supranaturale din neamul gnomilor, ale căror pleoape ajung până la pământ. Povestirea aceasta este prin urmare, o legendă populară. Eu nu am vrut să intervin cu nicio schimbare în conţinutul ei, ci o povestesc aproape în aceeaşi formă simplă, după cum am auzit-o." (N.V. Gogol)

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Gogol:

  1. Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) părintele literaturii ruse moderne şi scriitorul de la care se revendică atâţia mari oameni de litere e un continuator al lui Puşkin în sensul îndepărtării de patosul romantic şi de convenţiile tradiţionale.
  2. Mama lui Gogol descindea din nobilimea polonă.
  3. Operele lui Gogol s-au bucurat de numeroase adaptări pentru scena lirică. Compozitorul rus Dimitri Şostakovici a scris în 1930 opera satirica Nasul bazată pe nuvela omonimă a lui Gogol. De asemenea, în 2011, Theater an der Vien va pune în scenă o operă a tinerei compozitoare Lera Auerbach despre viaţa scriitorului.
  4. Cunoscuta nuvelă Taras Bulba a fost de multe ori adaptată pentru marele sau micul ecran, cea mai cunoscută ecranizare fiind cea din 1962, cu Yul Brynner în rolul principal.
  5. Personajul Anatol Gogol, aliatul lui James Bond din celebra serie de filme, este numit astfel în onoarea scriitorului.
  6. În "Pescăruşul" de Cehov, în actul II, se face o referire la Gogol. De asemenea, scriitoarea americană de origine indiană Jhumpa Lahiri a dat numele scriitorului unuia dintre personajele principale din romanul "Porecla".
  7. Dupa moartea bunului său prieten Puşkin, care 1-a marcat profund, Gogol scrie tulburătorul roman Suflete moarte (1842), care în viziunea sa avea să fie o parte dintr-o trilogie concepută ca o replică modernă la Divina comedie a lui Dante. Îi urmează povestirile Jurnalul unui nebun, Nasul şi Mantaua, opere care îl vor impune definitiv în conştiinţa posterităţii.
(cartea „88. Taras Bulba. Mantaua. Nasul. Vii” de Nikolai Vasilievici Gogol a apărut în librărie la data de 29 iulie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com