Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

85. In cautarea timpului pierdut. Swann
Marcel Proust

85. In cautarea timpului pierdut. Swann

Titlu: 85. In cautarea timpului pierdut. Swann

Autor: Marcel Proust

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Irina Mavrodin

Număr de pagini: 448

13,99RON
Adaugă în coş

În căutarea timpului pierdut este un roman neterminat, la care autorul, Marcel Proust, a lucrat mai bine de 14 ani. Structura operei cuprinde şapte părţi, prima fiind intitulata „Swann". Ideile din acest roman se regăsesc într-o carte precedentă, şi ea lăsată neterminată, Jean Santeuil, şl publicata doar postum, în 1954.

În această operă, Proust vorbeşte despre un anume domn Swann, care îi aduce aminte de copilărie, căci acesta venea adesea în vizită la părinţii săi. Swann era agent de bursă, pasionat de lucrurile vechi şi de pictură. Swann nu este un personaj întâmplător în opera lui Proust, nu îi aduce aminte doar de copilărie şi adolescenţă, ci este un personaj-chele, prin care autorul critică dur aristocraţia vremii.

În căutarea timpului pierdut cuprinde aspecte autobiografice şi de analiză psihologică. Autorul şi-a reconstituit trecutul folosind percepţia afectivă asupra amintirilor. Putem spune că, încă de când a început să scrie, Proust a pornit in cercetarea propriei existenţe. În acest demers a fost influenţat de teoria lui Henri-Louis Bergson, potrivit căreia adevărul nu poate fi cunoscut prin procedeul obişnuit al raţiunii, ci numai prin sondarea timpului psihologic. Timpul este in opera lui Proust nu doar cel perceput de ceasornic, ci este un suprapersonaj.

"Pentru Proust realul nici nu există, decât în măsura în care este re-creat prin re-trăirea lui (ca scriere a lui)", este de părere criticul Irina Mavrodin.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Marcel Proust:

  • Numele complet al autorului este Marcel Valentin Louis Eugene Georges Proust. S-a născut în Auteuil, la 10 iulie 1871, şi a fost nu doar romancier şi eseist ci şi critic. S-a consacrat cu opera În căutarea timpului pierdut, redactată în mai bine de 14 ani
  • Avea trecere în saloanele aristocratice ale vremii, dar asta nu l-a ajutat ca scriitor. Căpătase o reputaţie de snob şi, din acest motiv, manuscrisele sale au fost de multe ori refuzate de editori.
  • Viaţa lui Proust s-a schimbat brusc după ce, în februarie 1903, fratele lui, Robert, s-a căsătorit şi a plecat de acasă. În acelaşi an, i-a murit tatăl, iar după doi ani a pierdut-o şi pe mama sa, de care era foarte apropiat. Proust a moştenit o avere uriaşă, de peste cinci milioane de euro în banii din zilele noastre, ceea ce îi asigura un venit lunar fix de 12.500 de euro.
  • După moartea mamei, abordează în cărţile sale teme despre homosexualitate. În special în Sodoma şi Gomora", Proust recunoşte că era el însuşi homosexual. Se spunea la vremea respectivă că ar fi avut o relaţie cu Reynaldo Hahn, un pianist şi compozitor.
  • Şi-a petrecut ultimii trei ani de viaţă închis în celebra sa cameră cu pereţii din dopuri de plută, unde a lucrat zi şi noapte la încheierea romanului său, În căutarea timpului pierdut, rămas, în ciuda tuturor acestor eforturi, neterminat.
  • A murit în 1922, din cauza unei bronşite căpătate în timp ce vizita expoziţia pictorului său olandez preferat, Vermeer. Este înmormântat în cimitirul Pere Lachaise, din Paris.
cartepedia.ro
(cartea „85. In cautarea timpului pierdut. Swann” de Marcel Proust a apărut în librărie la data de 22 iunie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com