Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

82. Calomnii mitologice
Octavian Paler

82. Calomnii mitologice

Titlu: 82. Calomnii mitologice

Autor: Octavian Paler

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 300

13,99RON
Adaugă în coş

Pornind de la o frământare a tinereţii, Octavian Paler demonstrează în această ultimă lucrare a sa de ce lumea modernă nu mai poate crea mituri. Calomnii mitologice este cartea la care Octavian Paler a lucrat până la ultima suflare, este un adevărat testament literar. Mărturisirea făcută de autor cu referire la cele doua eu-ri ale sale este extrem de emoţionantă:

„Eu am încercat sa împac în mine două eu-ri diferite: unul raţional, cu o mare nevoie de logică, altul afectiv, care nu s-a putut ridica deasupra sentimentelor.
Eu-l raţional a tânjit, constant, să mă comport rezonabil. Eu-l afectiv i-a zădărnicit mereu eforturile. Rezultatul? Niciodată n-am ştiut prea bine ce vreau. Şi niciodată nu m-am mulţumit cu ceea ce am reuşit să obţin".

Multitudinea de întrebări lansate în această scriere a rămas încă fără răspuns, dar ne prezintă un Octavian Paler aşa cum nicio biografie nu ni l-ar putea prezenta vreodată - "Şi câţi oare nu sunt ca mine? Copil al marilor oraşe, flori de asfalt, crescând capricios şi, câteodată, «interesant»".

9 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Octavian Paler:

  1. S-a născut la 2 iulie 1926, în satul Lisa (judeţul Braşov);
  2. După finalizarea studiilor primare la o şcoală din satul natal pleacă cu bursă la Colegiul "Spiru Haret" din Bucureşti (1937);
  3. înainte de absolvirea liceului are o altercaţie cu directorul şcolii, George Şerban, nimeni altul decât unchiul său (din partea mamei), şi este obligat să părăsească şcoala. În 1944 se mută la Liceul "Radu Negru" din Făgăraş.
  4. Activitatea de jurnalist l-a propulsat în funcţii importante: vicepreşedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune (1965-1970), preşedinte al Consiliului Ziariştilor (1976) şi redactor-şef al cotidianului central "România Liberă" (1970-1983);
  5. A activat în viaţa politică încă de pe vremea regimului comunist. A fost mebru al CC şi PCR (1974-1979), apoi deputat MAN de Vaslui (1980-1985);
  6. Dupa Revoluţia din Decembrie 1989 a fondat împreună cu Ana Blandiana şi Gabriel Liiceanu, Grupul de Dialog Social;
  7. îşi continuă şi post-decembrist activitatea de jurnalist, ca editorialist al ziarelor "România Liberă", "Cotidianul" şi "Ziua". Este unul dintre cei mai apreciaţi comentatori;
  8. în ultimii ani de viaţă a criticat cu zel viaţa politică din România;
  9. A încetat din viaţă pe 7 mai 2007, la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.
elefant.ro
(cartea „82. Calomnii mitologice” de Octavian Paler a apărut în librărie la data de 10 iunie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com