Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

81. Catherine de Medicis
Honore de Balzac

81. Catherine de Medicis

Titlu: 81. Catherine de Medicis

Autor: Honore de Balzac

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Diana-Irina Gabor

Număr de pagini: 300

13,99RON
Adaugă în coş

Catherine de Médicis este un roman istoric, în care Balzac îşi propune reabilitarea figurii celei care a fost regină a Franţei între 1547 şi 1559, iar apoi şi-a exercitat, până la moarte, influenţa ca regentă şi ca regină-mamă.

Figură emblematică a secolului al XVI-lea, Catherine de Médicis îşi are numele indisolubil legat de războaiele religioase care au însângerat Franţa în acea epocă.

Deşi a fost o partizană a toleranţei şi a încercat în numeroase rânduri să ducă o politică de conciliere, rolul său, încă neelucidat, în sângerosul masacru denumit Noaptea Sfântului Bartolomeu a transformat-o într-o figură controversată şi cu o latură malefică accentuată.

Apogeul a fost atins de Regina Margot, romanul scris în 1845 de Alexandre Dumas, una dintre cele mai reuşite cărţi ale popularului autor. Dumas o prezintă pe regina-mamă, pe întreg parcursul cărţii, ca pe o intrigantă lipsită de scrupule şi de inimă, care condamnă la moarte nevinovaţi pentru a-şi atinge scopurile politice.

Balzac scrie în Introducere: "În Franţa, Catherine de Médicis a suferit din pricina erorii populare mai mult decât oricare altă femeie". Astăzi, tendinţa istoricilor este de a o recunoaşte ca pe una dintre cele mai mari regine ale Franţei, aşadar de a-i da dreptate lui Balzac, nu lui Dumas.

Despre Honoré de Balzac

Honoré de Balzac (1799-1850) este unul dintre giganţii literaturii universale, cu o operă prolifică şi complexă. Balzac se numără printre puţinii autori căruia posteritatea i-a făcut privilegiul de a-i transforma numele într-un adjectiv: balzacian.

Deşi este considerat strict fondatorul realismului, la o privire mai atentă Balzac se dovedeşte un autor total, dornic să prezinte atât întregul univers vizibil (în dimensiunea sa realistă), cât şi pe cel metafizic şi misterios (în prozele sale fantastice).

cartepedia.ro
(cartea „81. Catherine de Medicis” de Honore de Balzac a apărut în librărie la data de 09 iunie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com