Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

80. Castelul palarierului
A.J. Cronin

80. Castelul palarierului

Titlu: 80. Castelul palarierului

Autor: A.J. Cronin

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Sinziana Mihalache

Număr de pagini: 592

13,99RON
Adaugă în coş

Castelul Pălărierului este primul roman al scriitorului scoţian A.J. Cronin. Acţiunea are loc în 1879, în Levenford, oraş imaginat de autor, descriind momente din viaţa personajului central al cârtii, pâlărierul James Brodle. Cartea a inspirat un film celebru (1941), ce i-a avut în rolurile principale pe Robert Newton, Deborah Kerr şi James Mason, dar acţiunea a fost destul de mult modificata.

Romanul oferă o panoramă superbă a societăţii engleze din ultima perioadă a secolului al XIX-lea. Pălărierul James Brodle este înfăţişat drept o brută dezlănţuită, orgolioasă, de o impulsivitate animalică. Intriga ce declanşează o serie de întâmplări nefericite este relaţia controversată dintre Mary Brodle, fiica de doar şaptesprezece ani a pălărierului, şi Dennis, prima ei iubire.

Partea a doua a cărţii are în prim-plan ruinarea lui Brody, odată cu apariţia unei companii rivale ce îi va atrage toţi clienţii. Romanul încântă prin descrierile ample, prin metaforele inspirate, prin personalitatea personajelor sale atât de bine conturate.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre A. J. Cronin:

  1. Archibald Joseph Cronin (19 iul 1896 - 6 ian 1981) a fost nu doar scriitor scoţian, dar şi medic. Romanele sale descriu conflicte sociale inspirate din lumea medicală. Cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Castelul pălărierului (1931), Sub stele (1935), Citadela (1937) şi Anii de tinereţe (1942);
  2. La şcoala din Dumbarton şi apoi la colegiul St. Aloysius din Yorkhill, Cronin a câştigat multe premii şi competiţii literare, dar a fost de asemenea, şi un excelent atlet. Datorită rezultatelor nemaipomenite la învăţătură, Cronin a primit o bursă de studii la Facultatea de Medicină din Glasgow (1914), pe care a absolvit-o în 1919, cu cele mai mari onoruri
  3. În timpul Primului Război Mondial, doctorul Cronin a servit ca sublocotenent în rezerva de voluntari a Marinei Regale. După sfârşitul războiului, s-a mutat la Londra, unde şi-a deschis propriul cabinet medical, în zona Notting Hill.
  4. Primul roman se datorează îmbolnăvirii sale subite, la 34 de ani, de ulcer duodenal. Fiindu-i recomandat un concediu de şase luni, se instalează la Ferma Dalchenna din Loch Fyne, unde începe să scrie. A terminat Castelul pălărierului în doar trei luni, iar cartea a fost imediat acceptată de Editura Gollancz. Prima sa carte a avut un succes răsunător.
  5. A murit la 6 ianuarie 1981, în Montreux, şi a fost înmormântat în localitatea La Tour-de-Peilz. Majoritatea lucrărilor sale, publicate sau în formă de manuscris, ciornele, scrisorile, notiţele şcolare şi compunerile, precum şi tezele medicale sunt păstrate la Biblioteca Naţională din Scoţia şi la Universitatea din Texas.
elefant.ro
(cartea „80. Castelul palarierului” de A.J. Cronin a apărut în librărie la data de 19 mai, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com