Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

78. Divina Comedie, vol. II
Dante Alighieri

78. Divina Comedie, vol. II

Titlu: 78. Divina Comedie, vol. II

Autor: Dante Alighieri

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: George Coşbuc

Număr de pagini: 352

13,99RON
Adaugă în coş

Cea mai mare capodoperă a lui Dante este, fără doar şi poate, Divina Comedie, o alegorie în versuri începută de autor probabil în 1306 şi terminată cu puţin timp înainte de a muri. Titlul iniţial dat de autor a fost Comedia. Adjectivul divina, care completează titlul începând abia cu ediţia din 1555, fiind sugerat de către Boccaccio.

Divina Comedie este împărţită în trei părţi (Infernul, Purgatoriul şi Paradisul), care descriu o călătorie imaginară, unde autorul îi are drept călăuze pe poetul roman Virgiliu - pentru primele două părţi - şi pe Beatrice, iubirea neîmpărtăşită a lui Dante şi cea care i-a inspirat întreaga activitate. În această călătorie, poetul întâlneşte mai multe personaje mitologice, istorice sau comtemporane lui. Fiecare personaj întruchipează un viciu sau o virtute. De exemplu, în Infern, Dante îşi întâlneşte duşmanii. Ajuns în Paradis, îndrumat fiind de Beatrice, Dante descoperă că iubirea poate mişca stelele din loc.

Fiecare parte din Divina Comedie cuprinde 33 de cântece, cu excepţia primeia, care are în plus un cântec ce serveşte drept introducere. Această operă adună toate convingerile filosofice, ştiinţifice şi politice ale artistului.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Dante Alighieri:

  1. Dante s-a născut în 1265 ca membru al celebrei familii Alighieri din Florenţa, loiala guelfilor, o alianţă politică ce susţinea Papalitatea, in opoziţie cu ghibelinii, care-l susţineau pe împăratul Sfântului Imperiu Roman.
  2. A fost cel mai mare poet italian al Evului Mediu, dar şi un însemnat filosof. În Italia, e cunoscut şi sub numele de "Poet Suprem" sau "Tatăl" limbii italiene;
  3. Nu se cunosc multe despre educaţia lui Dante, se presupune că a studiat la domiciliu. Este cunoscut faptul că a studiat poezia toscană, la un moment dat când şcoala siciliană devenea cunoscută în Toscana;
  4. în 1277, când Dante era în vârstă de 12 ani, s-a logodit cu Gemma, fiica unui bogat negustor. însă, la vârsta de doar nouă ani, a cunoscut-o pe Beatrice Portinari, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. A văzut-o pe aceasta frecvent după vârsta de 18 ani, însă nu a cunoscut-o niciodată prea bine. Se pare ca dragostea pentru Beatrice avea să devină raţiunea poeziei şi vieţii lui Dante alături de pasiunile sale politice.
  5. în 1295 este trimis în San Gimignano, cu o misiune diplomatică, iar în 1300 este ales ca magistrat. Dar în anul 1304 începe pentru Dante un lung exil, el nu se va mai întoarce niciodată la Florenţa. Petrece cea mai mare parte a exilului la Verona, la Paris, iar mai târziu la Ravenna.
  6. Moare în timpul unei călătorii, din cauza malariei, la 24 septembrie 1321 la Ravenna, unde se găseşte şi astăzi mormântul său, deşi florentinii i-au păstrat un loc special în biserica Santa Croce.
elefant.ro
(cartea „78. Divina Comedie, vol. II” de Dante Alighieri a apărut în librărie la data de 19 mai, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com