Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

65. Balciul desertaciunilor, vol.I
William Thackeray

65. Balciul desertaciunilor, vol.I

Titlu: 65. Balciul desertaciunilor, vol.I

Autor: William Thackeray

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Sînziana Mihalache

Număr de pagini: 448

13,99RON
Adaugă în coş

Terminând studiile pe care le-au urmat în Academia doamnei Pinkerton din Chiswick, Amelia Sedley, fiica unui burghez bogat, şi Becky Sharp, fiica orfana a unui artist muritor de foame şi a unei cântăreţe franceze de cor, sunt hotărâte să treacă la următoarea etapă a vieţii lor.

Cu un realism remarcabil, Thackeray creează o lume diversă, compusă din oameni buni şi răi, plini de intenţii meschine sau de bunăvoinţă. Contrar aşteptărilor, cinstea şi virtuozitatea Ameliei, sensibilitatea şi puterea ei de a iubi nu o transformă într-o eroină. Dimpotrivă, în ciuda moralităţii ei exemplare, va descoperi că bărbatul de care era îndrăgostită voia să o părăsească pentru Becky, cea care-şi caută loc în societate prin mijloace lipsite de cinste sau demnitate. Înarmată cu o admirabilă tărie de caracter şi ajutată de mintea ei ascuţită, de frumuseţea fizică remarcabilă şi de cunoştinţele acumulate, Becky se avântă într-o luptă împotriva mentalităţilor ostile planurilor ei de ascensiune socială. Dorlndu-şi încă din copilărie o viaţă luxoasă, mult peste nivelul social căruia îi aparţine, Becky se va folosi de toate atuurile el şi va reuşi să se impună în aristocraţia engleză a vremii.

Cuvintele cu care autorul îşi încheie romanul, "Ah! Deşertăciune a deşertăciunilor! Cine oare este fericit in această lume? Cine îşi îndeplineşte dorinţele sau este satisfăcut de reuşita sa?", au rămas celebre în literatura universală, în special pentru capacitatea lor de a cuprinde esenţa raţiunii de a fi a individului uman.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Thackeray:

  • William Thackeray s-a născut în Calcutta, India. După moartea tatălui său, în 1815, s-a îmbarcat la bordul unui vas pentru a se duce în Anglia. În drumul către destinaţie, vasul s-a oprit pe insula Sfânta Elena, Thackeray având astfel ocazia de a-l întâlni pe Napoleon Bonaparte.
  • Ajuns în Anglia, Thackeray a urmat cursurile şcolii Chaterhouse, al cărei sistem l-a criticat mai târziu în operele sale. Ulterior, a devenit student al Colegiului Trinity, Cambridge, dar, nefiind foarte atras de ideea de a studia, a abandonat cursurile în 1830. Peste câţiva ani s-a înscris la Facultatea de Drept, dar nici de această dată nu a absolvit.
  • Thackeray şi-a petrecut o bună parte din viaţă călătorind. A vizitat printre altele Parisul şi Weimarul, unde l-a cunoscut pe Goethe.
  • La 21 de ani a primit o moştenire de care nu s-a bucurat pentru prea multă vreme. O bună parte din bani a fost risipită pe finanţarea unor ziare lipsite de succes, dar şi pe distracţii şi jocuri de noroc.
  • Căsătoria cu Isabella Gethin Shawe a reprezentat piatra de încercare a vieţii lui Thackeray. După naşterea celui de-al treilea copil, Isabella a intrat în depresie. Cum boala femeii era mai severă decât crezuse, William decide să se mute, împreună cu ea, în Irlanda.
cartepedia.ro
(cartea „65. Balciul desertaciunilor, vol.I” de William Thackeray a apărut în librărie la data de 10 februarie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com