Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

64. Livada de visini. Unchiul Vania. Pescarusul
Anton Pavlovici Cehov

64. Livada de visini. Unchiul Vania. Pescarusul

Titlu: 64. Livada de visini. Unchiul Vania. Pescarusul

Autor: Anton Pavlovici Cehov

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Elena Vizir

Număr de pagini: 272

13,99RON
Adaugă în coş

Livada de vişini, Unchiul Vania şi Pescăruşul se numără printre cele mai cunoscute piese de teatru din literatura universală şi sunt reprezentative pentru opera celui mai important şi mai jucat dramaturg din Rusia, Anton Pavlovici Cehov. Cele trei scrieri zugrăvesc, în umbre şi lumini de neasemuit, zbuciumul sufletesc al fiinţei umane.

Autorul, care a lucrat ca medic o viaţă întreagă, s-a aplecat neîncetat asupra dimensiunii interioare a omului şi a pus sub lupă iubirea, suferinţa, împlinirea, credinţa sau lipsa ei, teme universale ale marii literaturi.

Tradiţional, comedia şi tragedia sunt păstrate separat în genul dramatic însă există scriitori care îmbină cele două specii. Cehov este unul dintre dramaturgii care amestecă umorul şi tragedia pe scenă, astfel încât opera Livada de vişini nu poate fi încadrată în standardele clasice ale genului dramatic, ea fiind una dintre piesele care au contribuit la dezvoltarea unui gen modern prin inovaţiile sale.

Piesa are în prim plan familia unei aristocrate din Rusia care revine pe moşie după o absenţă de cinci ani. La momentul întoarcerii familiei, livada de vişini pe care o deţineau este scoasă la licitaţie în vederea recuperării unor datorii. Când familiei i se prezintă mai multe variante prin care ar putea să-şi salveze livada, aceasta rămâne cu braţele încrucişate, iar livada va fi vândută fiului unui fost mujic.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Cehov:

  • Cehov a scris mai întâi pentru bani, dar treptat i s-au dezvoltat ambiţiile artistice şi, prin scrierile sale, a influenţat evoluţia nuvelelor şi a pieselor de teatru din literatura unversală.
  • Pe când era elev, s-a confruntat cu probleme familiale care l-au obligat să se autofinanţeze pentru a-şi putea finaliza cursurile. Ca să facă rost de bani, vindea păsări exotice şi scria mici schiţe pentru diverse ziare.
  • Cât era student, Cehov a avut mai multe aventuri amoroase. Printre acestea se numără şi o idilă cu soţia unuia dintre profesoriii săi.
  • În 1901 s-a căsătorit cu Olga Knipper, fostă iubită a lui Nemirovici-Dancenko, pe care a cunoscut-o în timpul unor repetiţii pentru piesa Pescăruşul. Decizia lui de a se căsători a şocat opinia publică, deoarece el era recunoscut drept cel mai înverşunat burlac din lumea literară. Adesea afirma că îşi doreşte o soţie care să fie precum luna, adică să nu apară ziua in viaţa lui.
  • Cehov s-a stins din viaţă din cauza unei tuberculoze. Apropiaţii au spus despre el că, cu cât se apropia mai mult de momentul morţii, cu atât mai puţin părea să-şi conştientizeze sfârşitul.
cartepedia.ro
(cartea „64. Livada de visini. Unchiul Vania. Pescarusul” de Anton Pavlovici Cehov a apărut în librărie la data de 31 ianuarie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com