Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

62. Departe de lumea dezlantuita
Thomas Hardy

62. Departe de lumea dezlantuita

Titlu: 62. Departe de lumea dezlantuita

Autor: Thomas Hardy

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Cristina Jinga

Număr de pagini: 512

13,99RON
Adaugă în coş

Departe de lumea dezlănţuită se regăseşte printre cele mai cunoscute romane ale lui Thomas Hardy. Gabriel Oak, un fermier prosper, se îndrăgosteşte de Batsheba, o fată simplă, fără prea multă avere, care nu a cunoscut iubirea niciodată. Firea ei independentă o împiedică să accepte propunerea lui Gabriel de a-i deveni soţie.

Destinul face ca pe parcursul romanului situaţia materială a celor doi să se schimbe total: Batsheba moşteneşte o fermă, în vreme ce Gabriel o pierde pe a lui. În noua stare de fapt, Gabriel se angajează la ferma femeii pe care o divinizează, dar cu care nu are decât relaţii de prietenie.

Valoarea romanului rezidă îndeosebi în cele două teme pe care le aduce în atenţia cititorilor: cantitatea inegală de dragoste pe care o oferă partenerii implicaţi într-o relaţie de cuplu şi imaginea idealizată pe care îndrăgostiţii şi-o formează despre persoana care le-a cucerit inima. Batsheba intră în alte două relaţii sentimentale. William, un bogătaş celebru pentru statutul său de celibatar nu îi poate oferi o iubire necondiţionată, în vreme ce sergentul Frank Troy, un bărbat arătos, dar prea impulsiv, o ţine la distanţă pe Bathseba. În cele din urmă, Batsheba iese din situaţie cu fruntea sus, reuşind să-şi păstreze imaginea nealterată.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Thomas Hardy:

  • Thomas Hardy s-a născut într-un sătuc din parohia localităţii Stinsford într-o familie in care tatăl era un zidar şi constructor local iar mama o femeie educată şi ambiţioasă, care a contribut la educaţia fiului ei până la împlinirea vârstei de 16 ani, când a devenit ucenicul unui arhitect local.
  • Hardy a studiat arhitectura la Dorchester şi a fost premiat de Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici şi de Asociaţia Arhitecturală.
  • În 1870, Hardy a cunoscut-o pe Emma Lavinia Gifford, care i-a devenit soţie patru ani mai târziu. Deşi s-au despărţit, decesul ei în 1912 a avut un efect traumatic asupra lui. A călătorit la Cornwall pentru a revedea ce-i aminteau de ea.
  • Viaţa religioasă a lui Hardy pare să fi fost un amestec de agnosticism şi spiritism. Totuşi el a scris deseori despre forţele spirituale care controlează universul mai mult prin indiferenţă sau capriciu decât prin reguli stricte. În ciuda acestor sentimente, Hardy a avut totuşi o legătură emoţională puternică cu ritualurile Bisericii Creştine.
  • Hardy a făcut o infecţie la plămâni în decembrie 1927 şi a murit în ianuarie 1928, după ce a dictat ultimul său poem soţiei, pe patul morţii. Înmormântarea sa a fost un eveniment controversat: familia şi prietenii au dorit ca locul de veci să fie în satul natal Stinsford, dar executorul său a insistat să fie la "Poets' Corner" (Colţul Poeţilor, o secţiune de la Westminster Abbey, unde se află urnele a numeroşi poeţi şi scriitori britanici). S-a ajuns la un compromis în urma căruia inima i-a fost îngropată la Stinsford, alături de Emma, iar cenuşa a fost depusă la Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster.
elefant.ro
(cartea „62. Departe de lumea dezlantuita” de Thomas Hardy a apărut în librărie la data de 15 ianuarie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com