Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

56. Procesul
Franz Kafka

56. Procesul

Titlu: 56. Procesul

Autor: Franz Kafka

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Roland-Mathias Schenn

Număr de pagini: 256

13,99RON
Adaugă în coş

În ziua in care împlineşte 30 de ani, funcţionarul Josef K. este arestat şi dus într-un salon în care, spre marea lui surprindere, doi paznici îi mâncau micul dejun. Încă de la prima frază, cititorul intră in contact cu absurdul situaţiei în care protagonistul este aruncat:

"Pe Josef K. îl calomniase pesemne cineva, căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineaţă arestat."

Paznicii il informează cu seninătate că este arestat, dar că rămâne totuşi în stare de libertate şi poate merge în continuare la serviciu. Năucit de toată situaţia din care nu mai înţelege nimic, Josef K. se întoarce acasă, iar din ziua imediat următoare îşi reia activitatea de prim-procurist la bancă.

Mai târziu, Josef K. este trimis fără nicio explicaţie să caute tribunalul unde, într-o duminică, urma să i se ia un interogatoriu. Bătând la toate uşile şi pretinzând că-l caută pe un anume tâmplar Lanz, Josef K. descoperă că birourile tribunalului respectiv se află în podul unei clădiri cu apartamente şi camere de închiriat. Imobilul respectiv arată jalnic, având un aspect sărăcăcios şi mizerabil. Faptul că justiţia se găseşte într-un loc atât de murdar îi intensifică lui Josef dezgustul faţă de ea, dar, paradoxal, îi dă mai multă siguranţă.

Pe măsura desfăşurării acţiunii, personajul principal este din ce în ce mai derutat de ilogicul situaţiei. Neştiind ce culpă să-şi atribuie, el nu se poate apăra şi prin urmare, este obligat să rămână prins în această situaţie lipsită de sens.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Franz Kafka:

  • În copilărie, Franz Kafka era foarte retras şi timid dar avea o calitate remarcabilă: era pasionat de lectură. Deseori scria chiar scenete pe care le interpreta alături de surorile sale.
  • Hermann Kafka, tatăl lui Franz, era un adevărat tiran, care îşi revărsa crizele de furie mai ales asupra fiului. Acest tratament avea să-l marcheze pe viitorul scriitor pentru tot restul vieţii
  • Din cauza originii lui iudaice, în adolescenţă, Kafka s-a confruntat cu manifestări antisemite din partea celorlalţi. Tratamentul era cu atât mai nedrept cu cât Kafka nu a simţit niciodată o apartenenţă la lumea iudaică.
  • Una dintre primele lui slujbe a fost aceea de agent de asigurări. Aici şi-a format un stil de a scrie formal şi sobru, care nu lăsa loc de interpretări sentimentale şi morale.
  • La serviciu, era un funcţionar model, foarte apreciat de superiori. Era genul de angajat care îşi îndeplinea sarcinile de serviciu cu un entuziasm greu de înţeles de către majoritatea colegilor săi.
  • Kafka a avut numeroase iubite. Nu era foarte selectiv când venea vorba de femei, apropiindu-se de ele numai pentru a-şi satisface nevoile sexuale. A avut relaţii cu chelneriţe, barmaniţe sau vânzătoare, fiind şi un vizitator frecvent al bordelurilor. În mod paradoxal, Kafka privea totuşi sexul ca pe ceva murdar şi dezgustător.
  • La 29 de ani o întâlneşte pe Felice Bauer, o tânără berlineză, alături de care a stat timp de cinci ani, deşi, în clipa în care a cunoscut-o, a avertizat-o că viaţa ei alături de el avea să fie melancolică şi tristă.
libris.ro
(cartea „56. Procesul” de Franz Kafka a apărut în librărie la data de 09 decembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com