Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

50. Moby Dick vol.I
Herman Mellvile

50. Moby Dick vol.I

Titlu: 50. Moby Dick vol.I

Autor: Herman Mellvile

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Raluca Conescu

Număr de pagini: 350

13,99RON
Adaugă în coş

Nemaiavând bani în buzunar şi nicio ocupaţie interesantă pe uscat, marinarul Ishmael hotărăşte să colinde mările, dornic de a vedea întinderile de apă ale lumii. Părăsind Manhattanul care îl plictisea de moarte, Ishmael ajunge în New Bredford. Forţat de împrejurări, el se cazează la un han în care toate locurile erau ocupate. Nedorind să doarmă afară, acceptă să împartă patul cu Quequeg, un cunoscut vânător de balene. În scurt timp, cei doi se împrietenesc şi pleacă împreună cu barca la vânătoare de balene.

Ei nimeresc pe vasul căpitanului Ahab, cunoscut pentru păţania prin care trecuse. Pentru că balena Moby Dick îi mâncase piciorul, căpitanul era acum obligat să se deplaseze cu un picior din fildeş. Chinuit de nevoia de a se răzbuna pe monstruosul animal, Ahab îşi făcuse un scop din a pedepsi balena Moby Dick.

În neobosita lor luptă de a prinde apriga balenă, Ishmael şi camarazii lui de pe vas descoperă că Ahab nu este singura victimă a acesteia. Căpitanul unui alt vas rămăsese la rându-i fără mână şl trebuia să poarte o proteză din fildeş. Unindu-şi eforturile, marinarii încearcă din răsputeri s-o ucidă pe Moby Dick, balena pe care nimic nu o poate învinge. Lupta se dovedeşte a fi o încercare cruntă pentru toţi cei de pe vas, viaţa fiindu-le ameninţată în fiecare clipă.

Apărut în 1851, romanul lui Herman Melville este considerat astăzi una dintre cele mai importante scrieri ale literaturii americane şi chiar mondiale.

Cartea se bazează pe experienţa directă a scriitorului, care a lucrat pe o balenieră câteva luni. Este, de asemenea, inspirată şi de o seamă de poveşti ale pescarilor despre una sau mai multe balene albe, mult mai mari decât semenele lor, urmărite fără succes de vânători, purtând nenumărate răni provocate de harpoane şi atacând uneori corăbiile.

Romanul este scris la persoana întâi. Acţiunea este narată de marinarul Ishmael, îmbarcat pe corabia Căpitanului Ahab, pornită în căutatea balenei albe Moby Dick. Pentru Ahab, Moby Dick devenise o adevărată obsesie, de când îi sfărâmase vasul şi îl făcuse să-şi piardă un picior.

Considerată o creaţie majoră a Romantismului american, cartea a fost editată mai întâi la Londra şi, la puţină vreme, a apărut şi la New York. Deşi este o lucrare simbolică, în spiritul romanticilor timpurii, cartea „Moby Dick“ cuprinde adevărate capitole de istorie naturală şi abordează teme generale, cum ar fi religia, obsesia, răzbunarea, rasismul sau relaţiile ierarhice.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Herman Melville:

  • Herman Melville s-a născut la 1 august 1819, în New York. În amintirile sale, afirmă că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând povestirile tatălui său, Allan, despre călătoriile sale pe mare.
  • După decesul tatălui, familia lui Melville se mută în Lansingburg, pe fluviul Hudson. Totuşi Melville este atras de ideea de a călători. Astfel în anul 1835, se îmbarcă pe un vas ancorat în portul oraşului New York, cu care va traversa oceanul, în calitate de matelot ucenic.
  • Revenit pe meleagurile natale, Herman îşi asigură o vreme existenţa dând lecţii particulare ca meditator. Dragostea lui pentru călătoriile pe mare îl va împinge însă într-o nouă aventură. De data aceasta se îmbarcă la bordul unei baleniere pe care va trăi experienţe memorabile.
  • În 1847, Melville se căsătoreşte la Boston cu Elizabeth Shaw şi împreună vor locui în New York până în anul 1850, când cumpără o fermă în Pittsfeld.
  • Melville a fost bun prieten cu binecunoscutul scriitor Nathaniel Hawthorne, care l-a încurajat să scrie şi l-a susţinut în perioada în care lucra la Moby Dick, romanul care l-a făcut celebru.
  • Între anii 1857 şi 1870 are diverse ocupaţii la şcolile din regiune şi ţine mai multe conferinţe pe tema aventurilor din Mările Sudului.
  • Herman Melville moare la 28 septembrie 1891 şi este înmormântat în cimitirul "Woodlawn" din cartierul Bronx.
elefant.ro
(cartea „50. Moby Dick vol.I” de Herman Mellvile a apărut în librărie la data de 22 octombrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com