Carti online anticariat
elefant.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

(5) O viata minunata
Frank Capra

(5) O viata minunata

Titlu: (5) O viata minunata

Autor: Frank Capra

Colecţie: Cele mai bune filme de Crăciun

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 1 DVD, 105 min

15,99RON
Adaugă în coş

Cel de-al cincilea DVD din seria filmelor celebre dedicate Crăciunului, filmul „It's A Wonderful Life“ / „O viaţă minunată“, este o capodoperă a cinematografului american, pe care mulţi îl consideră unul dintre cele mai îndrăgite realizate la Hollywood, alături de „Casablanca“ sau „Pe aripile vântului“.

Avându-i în rolurile principale pe James Stewart, Donna Reed şi Lionel Barrymore, filmul spune povestea lui George Bailey, un om de afaceri disperat, care vrea să se sinucidă în Ajunul Crăciunului. Întâlnirea cu îngerul său păzitor îi va schimba cu totul viziunea asupra vieţii, acesta arătându-i bărbatului cum ar fi arătat lumea dacă el nu ar fi existat.

Pelicula îşi datorează farmecul întâlnirii dintre geniul regizorului Frank Capra (unul dintre cei mai populari cineaşti ai vârstei de aur a Hollywoodului, cel care i-a ajutat pe americani să depăşească dificultăţile Marii Crize din anii '30 cu comediile sale ataşante, precum „S-a întâmplat într-o noapte“ sau „You Can't Take It with You“ / „Nu o poţi lua cu tine după moarte“) şi cel al marelui actor James Stewart, unul dintre iconurile Hollywoodului clasic.

Cei doi nu erau la prima întâlnire - mai turnaseră „Mr. Smith Goes to Washington“, în 1939 -, dar colaborarea lor va rămâne pentru totdeauna asociată cu acest titlu, care a devenit treptat filmul arhetipal de Crăciun, cât şi „definiţia“ peliculelor cu îngeri, foarte abundente ulterior.

O viaţă minunată a fost plasat de Institutul American de Film pe locul 11 în lista celor mai mari filme americane din istorie. Deşi în 1947 a fost nominalizat la cinci categorii ale Oscarului, printre care cel mai bun film, cel mai bun actor şi cel mai bun regizor, filmul a intrat timp de ani buni într-o oarecare obscuritate, fiind relativ uitat, din cauza unor probleme legate de copyright.

Anul 1973, când expiră copyrightul filmului, marchează revenirea acestuia, staţiile TV americane înghesuindu-se să-l programeze între Ziua Recunoştinţei şi Crăciun şi ajutându-l să-şi câştige, în cele din urmă, locul binemeritat în cultura populară americană, precum şi renumele de „cel mai bun film de Crăciun făcut vreodată“.

Filmul O viaţă minunată („It’s A Wonderful Life“), regizat de Frank Capra în 1946, cu James Stewart în rolul principal, este, de decenii, filmul de Sărbători prin excelenţă.

libris.ro
(cartea „(5) O viata minunata” de Frank Capra a apărut în librărie la data de 14 decembrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com