Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

47. Rosu si negru
Stendhal

47. Rosu si negru

Titlu: 47. Rosu si negru

Autor: Stendhal

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Doru Mares

Număr de pagini: 560

13,99RON
Adaugă în coş

Născut in micul oraş Verrières, într-o familie umilă, Julien Sorel este dispreţuit de tatăl său pentru lipsa de torţă fizică şl pentru curiozitatea care-l îndeamnă să se informeze în toate domeniile. Părinţii văd în această aplecare a lui Julien o hoinăreală şi o pierdere de timp.

Ocrotit de preotul locului, care-i descoperă calităţile intelectuale, tânărul devine preceptorul copiilor unui nobil din localitate. Fumuseţea şi inteligenţa stăpânei casei, doamna de Renal, îmbinată cu ambiţia tânărului de a urca pe scara socială îi stârnesc interesul şi dragostea. Zvonurile încep să circule şi este obligat să părăsească postul.

După un scurt intermezzo într-un seminar, devine secretarul marchizului de la Molle. De această dată, fiica patronului se îndrăgosteşte de el. Deşi tatăl se opune căsătoriei, îi obţine totuşi lui Julien Sorel un rang de cavaler. Toate oportunităţile par să-i surâdă tânărului aflat la început de drum. O scrisoare de la doamna de Renal dărâmă însă eşafodajul. Furios, Sorel încearcă s-o împuşte pe aceasta în biserică. Evenimentele ce îi urmează acestui episod vor fi pe cât de neprevăzute, pe atât de pline de tensiune.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Stendhal:

  • Numele său adevărat a fost Henri-Marie Beyle. Se crede că pseudonimul literar şi l-a ales ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea Stendal, Saxa-Anhalt (Germania).
  • A participat la războaiele care au urmat Revoluţiei franceze şi din perioada Primului Imperiu napoleonian ca ofiţer de dragoni şi ca intendent militar.
  • Născut la Grenoble, Stendhal rămâne orfan de mamă. Totuşi el va reuşi să-şi croiască drum în viaţă destul de uşor. Ajuns la vârsta de 17 ani, va încerca să se impună în domeniul comercial şi literar, seducând femeile.
  • Puternic susţinător al lui Napoleon Bonaparte, Stendhal se mută în Italia după căderea Imperiului. Aici îşi regăseşte iubita, pe Angela Pietragrua, dar, curând, este acuzat de simpatie faţă de carbonari. Ca urmare, în 1821, este expulzat din Milano.
  • Reîntors la Paris, aproape ruinat după decesul tatălui său, Stendhal începe să frecventeze saloanele literare, îşi înfiinţează propriul cenaclu şi are chiar un discipol în persoana lui Prosper Mérimée.
  • După revoluţie, este numit consul la Civitavecchia, în Italia, un loc pe care îl consideră plictisitor. De aceea, face multe călătorii şi neglijează scrisul, nereuşind să termine opere începute precum Amintirile unui egoist şi Lucien Leuyen.
elefant.ro
(cartea „47. Rosu si negru” de Stendhal a apărut în librărie la data de 01 octombrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com