Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

46. Spre Far. Orlando
Virginia Woolf

46. Spre Far. Orlando

Titlu: 46. Spre Far. Orlando

Autor: Virginia Woolf

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 416

13,99RON
Adaugă în coş

Spre Far este un roman preponderent autobiografic. Insistând asupra raporturilor interumane, Virginia Woolf subliniază nestatornicia relaţiilor dintre adulţi în comparaţie cu cele ale copiilor, pe care normele sociale, la care se raportează indivizii ajunşi la maturitate, nu îi influenţează în niciun fel.

Evenimentele din roman gravitează în jurul familiei Ramsay şi a vizitelor pe care aceasta le face în Scoţia, între 1910 şi 1920. Frumoasa doamnă Ramsay, mamă a opt copii, este renumită pentru plăcerea ei deosebită de a pune oamenii în legătură unii cu alţii. Ea este este o figură aparte prin felul în care reuşeşte să unifice oamenii atât de diferiţi din jurul ei, prin măiestria cu care aplanează conflictele, fiind, chiar şi după moarte, un simbol al frumuseţii şi o forţă reintegratoare, capabilă să deschidă căile de comunicare dintre oameni. În umbra doamnei Ramsay se petrec multe lucruri minunate. Pe lângă nesperate împăcări, după moartea doamnei Ramsay are loc şi plimbarea promisă mezinului familiei la începutul romanului, chiar dacă pentru împlinirea acestui vis a trebuit să treacă zece ani. Prin comparaţie, soţul ei, domnul Ramsay, întruchipează masculinitatea absolută, fiind un egocentrist care manifestă o permanentă nevoie de iubire şi care nu este capabil de comunicare cu semenii. Cele două personaje sunt şi simboluri pe care Virginia Woolf le foloseşte pentru a-şi exprima viziunea asupra existenţei umane şi a valorilor în care crede.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Virginia Woolf:

  • S-a născut la Londra într-o familie de intelectuali. Întrucât amândoi părinţii avuseseră câte o căsătorie anterioară, copiii familiei proveneau, practic, din trei căsătorii. Mama Virginiei Woolf, născută în India, era renumită şi apreciată pentru frumuseţea ei.
  • Moartea subită a mamei i-a provocat Virginei Woolf o depresie foarte puternică, ce s-a agravat după ce, la scurt timp, şi-a pierdut şi tatăl.
  • Virginia Stephen (acesta era numele de fată) s-a căsătorit cu Leonard Woolf, un evreu sărac, cu care a avut o relaţie solidă şi care a susţinut-o foarte mult în plan profesional
  • Membră a Grupului Bloomsbury, format din scriitori şi intelectuali de marcă, Virginia Woolf preluase ideea libertăţii sexuale de la aceştia, fiind împotriva ideii de exclusivitate în plan sexual. Astfel, în 1922 a început o relaţie cu scriitoarea Vita Sackville-West. Când relaţia lor amoroasă a luat sfârşit, cele două femei au rămas prietene până la moartea Virginiei Woolf.
  • În 1941, Virginia Woolf a căzut din nou în depresie. Atacurile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi distrugerea casei din Londra au fost două dintre motivele din cauza cărora nu a mai reuşit să scrie. Prin urmare, Virginia Woolf a decis să se sinucidă. Umplându-şi buzunarele hainei cu pietre, ea s-a aruncat în râul Ouse, situat foarte aproape de casa în care locuia. Cadavrul i-a fost găsit abia o lună mai târziu. După ce i-a ars în crematoriu rămăşiţele pământeşti, soţul ei le-a îngropat la poalele unui copac din grădina casei lor din Rodmell.
cartepedia.ro
(cartea „46. Spre Far. Orlando” de Virginia Woolf a apărut în librărie la data de 24 septembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com