Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

45. Frankenstein
Mary Shelley

45. Frankenstein

Titlu: 45. Frankenstein

Autor: Mary Shelley

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Teodora Ionita

Număr de pagini: 240

15,99RON
Adaugă în coş

Celebrul roman Frankenstein, de Mary Shelley, este considerat una dintre primele opere încadrabile în genul literaturii SF.

Cartea a fost scrisa in 1818 de catre Mary Shelley care avea la vremea respectiva doar 19 ani. Maturitatea in gandire de care da dovada in aceasta prima carte a sa este la fel de surprinzatoare ca si problema moderna pe care o pune in discutie. Romanul relateaza viata tanarului elvetian Victor Frankenstein, care studiaza la universitatea renumita din Ingolstadt si care reuseste sa realizeze un om artificial.

Descrisă de Mary Shelley drept „momentul când a trecut pragul dinspre copilărie spre maturitate“, perioada în care a început să scrie Frankenstein, ce avea să-i păstreze numele în istoria literaturii, coincide cu anii în care se îndrăgostea de cunoscutul poet Percy Bisshe Shelley, care avea să-i devină soţ. O vizită împreună cu acesta la locuinţa lordului Byron din zona lacului Geneva a reprezentat punctul de plecare pentru roman. În urma unui pariu între Shelley, viitoarea sa soţie, Mary, lordul Byron şi John Polidori, tânăra avea să scrie povestea monstrului care a cucerit lumea...

Provocarea era ca fiecare să creeze câte o povestire de groază. Revelaţia lui Mary este ea însăşi de domeniul ficţiunii. Personajul şi întreaga lui istorie i s-au arătat în vis. „Am văzut chipul palid al unui student la arte, îngenunchind lângă creaţia lui“, avea să mărturisească autoarea. „Am văzut apoi întruchiparea hidoasă a acelei creaturi, un bărbat, ale cărui semne vitale au început să funcţioneze puse în funcţiune de o maşinărie puternică. L-am urmărit cum se trezeşte încet la viaţă şi începe să existe. Înspăimântător trebuie să fie! Căci nimic nu e mai înfricoşător decât o fiinţă umană care batjocoreşte prin creaţia sa opera Creatorului lumii.“

Celebrul Frankenstein ar fi trebuit să fie iniţial o nuvelă, dar, încurajată de Shelley, Mary a extins-o până la dimensiunile unui roman, publicat la Londra, în 1818, într-o primă ediţie pe care numele ei nu apărea însă. De-abia cea de-a doua ediţie, din 1823, va purta semnătura ei. Astăzi, eroul creat în „laborator“ şi-a depăşit, ca renume, creatoarea.

cartepedia.ro
(cartea „45. Frankenstein” de Mary Shelley a apărut în librărie la data de 02 septembrie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com