Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

44. Vraciul. Profesorul Wilczur vol.II
Tadeusz Dolega Mostowicz

44. Vraciul. Profesorul Wilczur vol.II

Titlu: 44. Vraciul. Profesorul Wilczur vol.II

Autor: Tadeusz Dolega Mostowicz

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Ion Petrica

Număr de pagini: 352

13,99RON
Adaugă în coş

Profesorul Wilczur, o somitate în lumea medicală, este un chirurg dăruit, extrem de apreciat în mediul său, atât de pacienţi, cât şi de ceilalţi medici. Operaţiile sale sunt întotdeauna efectuate cu succes, motiv pentru care, pe lângă admiraţie stârneşte şi invidia unora dintre colegi. În timp, pe unul dintre aceştia va ajunge chiar să-l salveze de la moarte.

Din păcate, meseria pe care o practică îi răpeşte o foarte mare parte din timpul pe care l-ar putea petrece cu familia, căreia îi este totuşi foarte devotat şi pe care o iubeşte tot la fel de mult pe cât iubeşte medicina. Într-una din zile, după o intervenţie chirurgicală foarte complicată, profesorul Wilczur ajunge acasă încărcat cu cadouri pentru soţia şi fiica sa, însă descoperă că acestea îl părăsiseră. Cuprins de disperare, începe să le caute peste tot în jur şi, negăsindu-le, intră într-un bar unde se cufundă în băutură şi unde este bătut şi tâlhărit. A doua zi se trezeşte fără memorie şi fără acte. Incapabil să-şi amintească vreun amănunt legat de viaţa sa de până atunci, profesorul începe o viaţă nouă, muncind pe unde apucă. Ulterior, descoperă că poate salva vieţi pe căi medicale, neexplicându-şi de unde ştia ce trebuie să facă în acest sens. Mai târziu, viaţa îl aduce faţă în faţă cu fiica de care fusese despărţit fără voie, dar pe care nu o va recunoaşte cu uşurinţă.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Tadeusz Dolega-Mostowicz:

  • Tadeusz Dolega-Mostowicz a fost fiul unui avocat foarte bogat. Studiile universitare şi le-a făcut la Kiev, unde s-a împrietenit cu numeroşi membri din diaspora poloneză. Prin intermediul acestora, el a pătruns într-o organizaţie militară secretă, Polska Organizacja Wojskowa, devenind un susţinător al cautei acesteia.
  • A fost unul dintre cei mai populari scriitori interbelici polonezi. Şi-a început cariera ca jurnalist, iar la sfârşitul Primului Război Mondial, a devenit un critic foarte aspru al regimului Pilsudski.
  • În 1927, a fost bătut şi abandonat în pădure de trupele lui Pilsudski. După acest incident, el a luat decizia de a renunţa la jurnalism şi a se dedica în întregime literaturii.
  • Mostowicz scria în medie cam două romane pe an, fiind astfel clasat printre scriitorii cel mai bine plătiţi din timpul său.
  • În timpul războiului de defensivă a Poloniei din 1939 Dolega-Mostowicz a fost mobilizat şi trimis ca ofiţer de comandă pe frontul de sud-est al Poloniei, unde a fost ucis în timpul atacurilor Armatei Roşii a Sovieticilor.
elefant.ro
Recenzii şi comentarii: 1
(cartea „44. Vraciul. Profesorul Wilczur vol.II” de Tadeusz Dolega Mostowicz a apărut în librărie la data de 11 septembrie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com