Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

44. Schimb de dame
David Lodge

44. Schimb de dame

Titlu: 44. Schimb de dame

Autor: David Lodge

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Virgil Stanciu

Număr de pagini: 272

15,99RON
Adaugă în coş

Satiric, preocupat de fineturile detaliilor si de ironiile amuzante ale conventionalului repetat, David Lodge reuseste in romanul Schimb de dame sa-si puna cititorul in rolul de observator al absurdului. Povestea lui Lodge incepe in momentul in care, doi profesor din regiuni diferite, asemanatori in multe “puncte” dar diferentiati de amanunte hotaratoare, incep aventura lor sub justificarea oficiala a unui schimb de experienta didactica. Timp de sase luni cei doi vor trai doua vieti straine, pline de neprevazut si absurd.

Schimb de dame, de David Lodge, este un roman de succes al unui autor contemporan. Lumea campusului universitar, cu toate tainele şi poveştile ei, este spaţiul în care David Lodge şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, atât ca profesor, cât şi ca scriitor. Având o mamă care practica un catolicism fervent, şi-a trăit copilăria într-un spaţiu extrem de auster. După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, care i-a alungat familia pentru un timp din Londra, au revenit, iar David a urmat cursurile liceului catolic. Toate aceste experienţe i-au marcat, în mod evident, prima parte a creaţiei, reflectându-se în scrierile lui de tinereţe.

Odată încheiată această etapă, Lodge, între timp, profesor reputat la Catedra de literatură engleză a Universităţii din Birmingham, publica în 1975, Schimb de dame, primul roman din trilogia de campus care avea să-l impună la nivel internaţional, textul fiind distins cu Hawthornden Prize, urmat de „Ce mică-i lumea!“ şi „Meserie!“, amândouă nominalizate la Booker Prize. Succesul pe care l-a cunoscut în anii ce au urmat l-a impus rapid drept unul dintre clasicii în viaţă ai literaturii britanice, trilogia fiind tradusă în peste douăzeci de limbi.

Povestea celor doi profesori din Schimb de dame, care vor ajunge, în urma unui banal experiment, să-şi repoziţioneze întreaga existenţă, a impresionat în primul rând prin reţeta cu totul specială folosită de autor: utilizarea parodică a elementelor literaturii de tip sentimental sau senzaţionalistă, în cheie ironică, persiflantă, cu totul specială, în care tratează întâmplări banale şi situaţii convenţionale. Un schimb de experienţă între doi profesori, unul dintr-o universitate britanică şi celălalt dintr-una americană, va căpăta proporţii aproape suprarealiste, cei doi ajungând să-şi substituie vieţile. Amoruri, drame şi întâmplări din lumea studenţească atât de bine cunoscută celui care, spre sfârşitul anilor '80, avea să părăsească mediul universitar pentru a se dedica pe deplin scrisului, sunt toate construite într-un registru de un comic irezistibil.

cartepedia.ro
(cartea „44. Schimb de dame” de David Lodge a apărut în librărie la data de 22 august, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com