Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

37. Decameronul vol.I
Giovanni Boccaccio

37. Decameronul vol.I

Titlu: 37. Decameronul vol.I

Autor: Giovanni Boccaccio

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 432

13,99RON
Adaugă în coş

Şapte femei şi trei bărbaţi, însoţiţi de servitorii lor, iau hotărârea de a părăsi Florenţa devastată de ciumă şi aflată „la 1348 de ani de la prea-rodnica întrupare a Fiului lui Dumnezeu”. Conştienţi că boala nu se va opri la porţile oraşului şi că nici nu va alege în funcţie de statutul social, tinerii nu-şi fac speranţe că vor supravieţui, dar se retrag într-un castel din afara oraşului, înconjurat de verdeaţă, împinşi doar de dorinţa de a nu mai vedea moarte în jur.

În debutul cărţii, ravagiile ciumei sunt descrise de Boccaccio în termeni infernali: de la deteriorarea corpului uman până la alterarea relaţiilor dintre oameni Cele mai dure situaţii sunt acelea in care părinţii se descotorosesc de propriile odrasle, în clipa în care acestea sunt atinse de molimă.

Dintr-un asemenea iad, cei zece care iau această iniţiativă, nu întâmplător, într-o Biserică - vor să scape nu atât pentru a fugi de moartea fizică, cât pentru a o ocoli pe cea spirituală. Astfel, ei decid să spună poveşti, pe rând, în fiecare zi, şi, tot pe rând, să joace rolul de stăpâni ai palatului. Fuga din „Infern” are ca mesaj viaţa trăită frumos, cu bucurie, conform principiului "nu te gândi la ziua de mâine, căci şi astăzi este prea mult". Cele 100 de naraţiuni ale personajelor stârnesc râsul la fiecare paragraf, prin umorul de situaţie şi tipologia ieşită din comun a eroilor. Multe secvenţe pot fi considerate obscene, altele ciudate, iar altele dure. Dar niciuna nu e lipsită de candoare. Amestecul între puritate şi trivialitate te face să citeşti cartea pe nerăsuflate.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Boccaccio:

  • Boccaccio a întreţinut relaţii amoroase cu fiica nelegitimă a regelui Robert d'Anjou, care apare deseori în creaţiile sale sub numele de „Fiammetta”, cuvânt ce înseamnă jucăuşa.
  • Se spune că în 1359 Boccaccio l-a întâlnit pe Papa Inocentiu VI şi a avut o revelaţie religioasă, după care şi-ar fi repudiat scrierile, în special Decameronul, considerându-le obscene.
  • Decameronul a circulat multă vreme sub formă de manuscris şi a fost tipărit pentru prima oară la aproape 100 de ani după moartea autorului.
  • Multe ecranizări au fost realizate după cele 100 de povestiri adunate în Decameronul lui Boccaccio. Una dintre cele mai cunoscute adaptări cinematografice este „II Decameron” (1971), semnată de regizorul Pier Paolo Pasolini, care s-a bucurat de mare succes.
  • Decameronul a fost scris după epidemia de ciumă care a devastat Europa în anul 1348. Boccaccio s-a aflat printre supravieţuitorii molimei, dar mama vitregă, căsătorită cu tatăl său în 1343, a murit răpusă de această boală.
  • După moartea sa, Boccaccio a trebuit să aibă grijă de fratele său vitreg, dar şi de copiii săi nelegitimi, dar a manifestat mereu o răceală faţă de aceştia.
  • Locul şi data naşterii scriitorului sunt controversate. O posibilă dată este 16 iunie 1313. Nici originile sale nu sunt precise. Se presupune că mama, necunoscută, a fost originară din Paris.
libris.ro
(cartea „37. Decameronul vol.I” de Giovanni Boccaccio a apărut în librărie la data de 22 iulie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com