Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

36. Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei
Marchizul de Sade

36. Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei

Titlu: 36. Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei

Autor: Marchizul de Sade

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Tristana Ir

Număr de pagini: 544

15,99RON
Adaugă în coş

Editura Adevărul face o mişcare îndrăzneaţă, sfidând gustul comun şi publicând, în colaborare cu Editura Trei, romanul Marchizului de Sade Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei sau Şcoala libertinajului, în traducerea Tristanei Ir.

Nu există scriitor mai „sulfuros“ decât Donatien Alphonse François, Marchiz de Sade (1740-1814), care să fi fost acceptat totuşi de canonul literar modern, şi încă de cel al unei literaturi extrem de pretenţioase, cum este cea franceză. „Meritul“ le aparţine suprarealiştilor francezi interbelici, care l-au redescoperit şi scos din uitare pe bizarul scriitor, privit în timpul vieţii ca un „monstru“ şi tratat ca atare, şi şi-au făcut din el un idol literar, alături de încă doi autori, Contele de Lautréamont şi Arthur Rimbaud.

Suprarealiştii şi exegeţii sadieni care le-au urmat au ştiut să pună accentul corect: Marchizul nu este un pornograf oarecare, cum au fost mulţi de-a lungul timpurilor, ci este un mare filosof al neantului, un „apostol“ al nihilismului (lucrul este expus cel mai clar în capodopera sa „Justine sau nefericirile virtuţii“), care anticipă prăbuşirea axiologică a civilizaţiei europene moderne din cele două secole care ­i-au urmat. Într-un secol iluminist, progresist, al încrederii în Om şi Raţiune, opera lui Sade - ca şi, într-o mai mică măsură, cea a lui Rétif de la Bretonne - reprezintă latura anarhică şi libertină, „revolta“ iraţionalului care este o constantă a naturii umane. „Francezi, încă un efort dacă vreţi să fiţi republicani“, sună unul dintre cele mai savuroase titluri ale Divinului Marchiz.

Cea mai mare parte a vieţii Sade şi-a petrecut-o închis, fiind considerat nebun. Contemporanii săi se înşelau: marchizul nu era nebun, era doar - într-adevăr - periculos.

elefant.ro
(cartea „36. Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei” de Marchizul de Sade a apărut în librărie la data de 21 iunie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com