Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

36. Calatoriile lui Gulliver
Jonathan Swift

36. Calatoriile lui Gulliver

Titlu: 36. Calatoriile lui Gulliver

Autor: Jonathan Swift

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Leon Leviţchi

Număr de pagini: 349

13,99RON
Adaugă în coş

Gulliver speră din copilărie că va călători şi, graţie studiilor sale de medicină şi navigaţie ajunge să să fie recomandat ca medic pe un vas. Îl tentează apoi viaţa de familie şi se stabileşte la Londra, unde se căsătoreşte. Totuşi lipsurile materiale îl împing din nou către mare. Primind o propunere avantajoasă, Gulliver ajunge pe vasul Antelope, cu care întreprinde o călătorie în Mările Sudului. Împinsă de furtună, corabia se izbeşte de o stâncă, iar puţinii membri supravieţuitori ai echipajului sunt nevoiţi să ia o barcă pentru a ajunge pe uscat. Din nefericire, barca este răsturnată de vânt şi numai Gulliver supravieţuieşte, fiind apoi dus de curent până la mal.

În Lilliput, ţara pe care o descoperă la scurt timp după ce ajunge pe ţărm, trăiesc făpturi minuscule - de aproximativ 15 centimetri - care, profitând de somnul său, îl leagă mai întâi, socotindu-l primejdios, pentru ca apoi să-l dezlege şi să pună în mişcare armate întregi de oameni care să-l hrănească. Treptat, liliputanii se lasă cuceriţi de blândeţea celui pe care-l numesc Omul-munte şi, pentru a comunica mai bine cu el, cărturarii ţinutului primesc de la împăratul lor sarcina să-l înveţe pe străin limba lor. Totuşi, atunci când se pune problema de a-i reda prizonierului libertatea, liliputanii nu se sfiesc să-i impună lui Gulliver anumite condiţii, printre care aceea de a-l face aliat împotriva duşmanilor de pe insula Blefuscu. Dar experienţele lui Gulliver nu se opresc aici. El va cunoaşte societatea uriaşilor din Brobdingnag, va veni în contact cu ridicolul lumii savante din Laputa şi va întâlni orânduirea aproape perfectă a societăţii fiinţelor numite Houyhnhnms.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Jonathan Swift:

  • Jonathan Swift, creatorul năstruşnicului personaj Gulliver, a studiat Teologia în Dublin şi chiar a devenit preot al Bisericii Anglicane în 1694.
  • Chiar dacă a fost slujitor al Bisericii, Jonathan Swift nu s-a ferit să critice Biserica, afirmând în a doua sa lucrare publicată, Povestea unui poloboc, că niciuna dintre formele existente ale Bisericii nu este păstrătoarea adevărată a creştinismului primar.
  • Una dintre pasiunile „părintelui" Swift a fost gazetăria cu subiecte politice. Pamfletul Comportarea aliaţilor, publicat în 1711, a contribuit masiv la mobilizarea opiniei publice pentru încetarea războiului purtat împotriva Franţei.
  • Deşi nu s-a dat în vânt după carte, mai ales în anii studenţiei, irlandezul Jonathan Swift a devenit în 1714 decan (paroh) al Catedralei Saint Patrick din Dublin.
  • Ca om al Bisericii, dar şi ca om al literelor în egală măsură, s-a îngrijit de spiritualitatea poporului din care se trăgea, dar nu de puţine ori a venit cu soluţii reale de ieşire din sărăcia în care se aflau irlandezii.
  • În 1720, a publicat pamfletul Propunere pentru folosirea generală a manufacturii irlandeze, în care îi sfătuia pe irlandezi să nu mai cumpere mărfuri englezeşti, ci să-şi dezvolte o industrie proprie.
  • O căsnicie de 26 de ani îl leagă de consoarta sa, Esther Johnson, după moartea căreia, în 1727, starea sănătăţii scriitorului se deteriorează treptat. Născut în 1667, la Dublin, Jonathan Swift se stinge din viaţă la 78 de ani, la 19 octombrie 1745, în oraşul său natal.
elefant.ro
(cartea „36. Calatoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift a apărut în librărie la data de 15 iulie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com