Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

35. Pisica. Casa de pe canal
Georges Simenon

35. Pisica. Casa de pe canal

Titlu: 35. Pisica. Casa de pe canal

Autor: Georges Simenon

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Doru Mareş, Aurelia Ulici

Număr de pagini: 272

13,99RON
Adaugă în coş

Emile, in vârstă de 73 de ani şi soţia lui, Marguerite, cu doar doi ani mai tânără decât el, stau în faţa şemineului observându-şi unul altuia mişcările în tăcere. Cu un gest rapid şi neaşteptat, Emile scoate din buzunarul halatului de casă cu care este îmbrăcat o bucată de hârtie pe care scrie ceva, după care îi înmânează soţiei biletul împăturit. Fară să-i adreseze niciun cuvânt, în aceeaşi tăcere, femeia desface bileţelul şi descoperă scris pe el doar atât: „Pisica”. La rândul său, Marguerite îi înmânează soţului ei un bilet pe care scrie: „Papagalul!”.

Emile este convins că soţia sa l-a otrăvit pe multiubitul lui Joseph, pe care îl găseşte mort în pivniţă. Principalul motiv pentru care o suspectează de uciderea motanului este acela că ea nu îndrăgise niciodată pisicile. Ba, mai mult, îl sfidase, aducând în casă un papagal pe care îl ocrotea cu o dragoste părintească. De acum, războiul este declarat. Cei doi soţi sistează orice dialog între ei, nu comunică decât prin bileţele şi atunci urmăresc doar să se atace unul pe celălalt. Fiecare dintre ei îşi doreşte să scape de încorsetarea acestui al doilea mariaj în care s-au implicat, dar, în cele din urmă, îşi dau seama că, în ciuda ostilităţii dintre ei, mariajul este un rău necesar. Cel doi bătrâni sunt uniţi printr-o ură pe care o rumegă zile în şir, într-o monotonie apăsătoare. Ei îşi trăiesc zilele rămase din viaţă cu scopul unic de a-şi face rău unul altuia, însă nimic nu e mai dureros decât pierderea adversarului, aşa cum va reieşi din ultimele pagini ale cărţii.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Georges Simenon:

  • Unul dintre strămoşii lui, pe linie maternă, a fost un cunoscut jefuitor din Belgia secolului al XVIII-lea, care, după mai bine de 20 de ani de acte criminale, a fost prins şi condamnat la moarte prin spânzurare pentru faptele sale. Numele lui, Brühl, a fost folosit de Simenon ca pseudonim pentru o parte din scrierile sale.
  • Deşi era un copil cu o inteligenţă remarcabilă, care la numai trei ani învăţase să citească, a suferit întotdeauna pentru faptul că mama lui l-a preferat pe fratele lui mai mic, Christian, care nu se remarca prin nimic special.
  • Întrerupându-şi studiile fără să-şi suţină examenele de absolvire, Simenon s-a angajat la Gazette de Liege, un ziar în care a publicat peste 150 de articole, semnate G. Sim. În această perioadă a cunoscut îndeaproape viaţa de noapte din restaurante, baruri şi cluburi, venind în contact cu prostituate, drogaţi şi diverşi interlopi.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a aflat într-o postură ingrată. Pe de o parte, a fost denunţat ca fiind informator al germanilor, pe de altă parte, a fost urmărit de Gestapo, care îl suspecta de origini evreieşti, din cauza numelui de Simenon, care semăna atât de bine cu numele israelit Simon.
  • La sfârşitul războiului, a fost condamnat din cauză că a negociat un contract cu nişte studiouri germane în vederea ecranizării câtorva dintre cărţile sale. Timp de cinci ani i s-a interzis să mai scoată vreo carte nouă, însă această sentinţă nu a fost făcută publică niciodată şi nici nu a avut un efect foarte mare asupra lui.
  • La vârsta de 37 de ani, i s-a pus un diagnostic greşit. Medicii i-au spus că are grave probleme cu inima şi că nu mai are de trăit decât câteva luni. În această perioadă, a fost surprins de soţia lui cu Boule, o bună prietenă de familie. Acest incident nu a dus la divorţ, întrucât soţia lui se obişnuise cu infidelităţile lui Simenon. Pe de altă parte, Boule a rămas în continuare în viaţa celor doi, păstrând relaţia cu Simenon.
  • În 1949, s-a căsătorit cu Denyse Ouimet care era cu 17 ani mai tânără decât el. Cu această a doua soţie a mai avut trei copii. Deşi divorţase, prima soţie a continuat să rămână în preajma lui Simenon, pretextând că o face pentru fiul lor, Marc.
cartepedia.ro
(cartea „35. Pisica. Casa de pe canal” de Georges Simenon a apărut în librărie la data de 08 iulie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com