Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

31. Fructele maniei, vol. I
John Steinbeck

31. Fructele maniei, vol. I

Titlu: 31. Fructele maniei, vol. I

Autor: John Steinbeck

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Dumitru Mazilu

Număr de pagini: 288

15,99RON
Adaugă în coş

Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale scriitorului care a câştigat Nobelul în 1962, romanul Fructele mâniei, de John Steinbeck se apleacă asupra suferinţelor prin care au trecut americanii în timpul Marii Crize.

Publicată în 1939, cartea este un răspuns la efectele uneia dintre cele mai negre perioade din istoria Americii. Pentru Fructele mâniei, autorul a primit în 1940 Premiul Pulitzer, distincţie care l-a consacrat în topul scriitorilor secolului XX.

Mai mult, în 1962, John Steinbeck a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură. În discursul susţinut la gala de decernare, literatura sa a fost interpretată ca sprijin pentru cei oprimaţi, prozatorul fiind omagiat pentru „umorul“ subru care îi străbate scrierile. Juriul a motivat că scriitorul merită înalta distincţie „pentru literatura lui şi realistă, şi plină de imaginaţie, în care umorul plin de înţelegere se combină cu observaţia socială de mare pătrundere“.

De factură realistă, romanul spune povestea familiei Joad, care, din pricina Marii Crize, îşi pierde ferma şi agoniseala de o viaţă. Membrii familiei pleacă din Oklahoma spre „ţara aceea nouă şi bogată“, unde „nu-i frig niciodată“ şi unde „se plătesc lefuri mari“, adică spre California. Protagonistul din Fructele mâniei este Tom Joad, al doilea copil al familiei. Eliberat condiţionat din închisoare, Tom ajunge acasă, unde află că nu mai rămăsese nimic şi că rudele sale se pregătesc să plece spre o lume mai bună. Pe drumul complicat şi anevoios, singurul personaj care se străduieşte să împiedice destrămarea familiei este mama. Un personaj interesant este şi fostul preot Jim Casy.

Rămas fără credinţă, Casy este martirul care îi apără pe năpăstuiţi. „Nu există păcat şi nu există nici virtute. Nu există decât fapte ale oamenilor şi toate sunt o părticică din unul şi acelaşi lucru“, scrie John Steinbeck, prozator mereu atent la psihologia personajelor, atenţie care l-a propulsat în galeria marilor scriitori americani. Ecranizarea din 1940 a romanului, regizată de John Ford, respectă cu destul de multă acurateţe întâmplările din roman. Pelicula, din distribuţia căreia au făcut parte Henry Fonda şi Jane Darwell, a câştigat două premii Oscar şi se află pe locul 21 în topul 100 al celor mai bune filme, realizat de Institutul American de Film.

Ceea ce nu înseamnă că filmul n-a avut parte de suficiente critici, mai ales din cauză că este purtătorul unui mesaj ideologic de stânga. În Uniunea Sovietică, Stalin a interzis pelicula fiindcă prezenta familii sărace de americani care totuşi îşi permiteau o maşină.

cartepedia.ro
(cartea „31. Fructele maniei, vol. I” de John Steinbeck a apărut în librărie la data de 14 mai, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com