Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

31. Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle

31. Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes

Titlu: 31. Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes

Autor: Arthur Conan Doyle

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Luiza Ciocşirescu

Număr de pagini: 544

13,99RON
Adaugă în coş

Sherlock Holmes este celebrul detectiv particular, a cărui primă apariţie publică a avut loc în 1887. Un studiu în roşu este cartea în care Sir Arthur Conan Doyle îl pune in acţiune pe eroul său fictiv care va cuceri întreaga lume, devenind un simbol al perspicacităţii şi al profesionalismului în materie de investigaţii şi revelare a faptelor nebănuite. Faimos pentru cunoştinţele sale profunde in cele mai variate domenii, pentru spiritul său de observaţie remarcabil, profunzimea găndirii şi înţelegerea logică a celor mai variate cazuri şi întâmplări, Holmes este şi in prezent eroul preferat al multor cititori. Cele patru romane în care apare Sherlock Holmes, precum şi povestirile, sunt majoritatea relatate de Doctorul John H. Watson, prietenul şi biograful său. Excepţie fac două dintre povestiri, narate chiar de Sherlock Holmes şi alte două, care sunt scrise la persoana a treia. La vremea la care Sir Arthur Conan Doyle începea să-şi publice povestirile, apariţia scrierilor în serial devenise o practică obişnuită. Operele lui Charles Dickens au apărut, de asemenea, într-o manieră foarte asemănătoare. Sir Conan Doyle avea să îşi publice scrierile in această modalitate vreme de patruzeci de ani.

Sherlock Holmes este unul dintre personajele literare devenite atât de cunoscute şi apreciate, încât, de-a lungul timpului, a fost cel mai interpretat personaj, de către cei mai mulţi actori. în acelaşi timp, conform unor estimări făcute de ziarul „The Times", după 1964 vânzările în întreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, după Biblie, care este de departe cea mai vândută carte a tuturor timpurilor.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Arthur Conan Doyle:

  • A studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. După absolvire, a lucrat ca medic pe un vas care se îndrepta spre coasta Africii de Vest; în 1832 şi-a deschis un cabinet particular împreună cu un fost coleg de şcoală, la Plymouth. Din cauza unor neînţelegeri între ei, Conan Doyle a decis să lucreze pe cont propriu. Pentru că la început nu prea avea pacienţi, îşi petrecea o bună parte din timp scriind diverse povestiri.
  • Conan Doyle a avut două căsnicii. Prima soţie a murit din cauza unei tuberculoze. La doar un an de la decesul soţiei s-a recăsătorit cu Miss Jean Leckie, de care se îndrăgostise cu multă vreme înainte.
  • În ultima parte a vieţii, Doyle a fost atras de spiritism. Din această nouă pasiune a sa a luat naştere romanul "Ţara ceţii", al cărui protagonist este binecunoscutul profesor Challenger. Se pare că Doyle era convins de veridicitatea fotografiilor cu zâne din basmele Cottingley, surprinse de el în nişte fotografii pe care le-a reprodus în carte, împreună cu teorii despre natura şi existenţa zânelor şi a spiriduşilor. Această carte a constituit motivul interzicerii în Uniunea Sovietică, în 1929, sub acuzaţia de ocultism, a colecţiei sale de povestiri „Aventurile Sherlock Holmes".
  • În mod paradoxal, Doyle a fost prietenul magicianului american Harry Houdini, un oponent de marcă al mişcării spiritiste. Deşi Houdini insista asupra ideii că mediile spiritiste se folosesc de anumite trucuri, Doyle a fost convins că Houdini însuşi posedă puteri supranaturale, o părere exprimată în cartea sa „Graniţa necunoscutului". Se pare că Houdini nu a reuşit să-l convingă că folosea doar elemente de scamatorie, în faţa unui public insuficient de antrenat ca să-şi dea seama că era indus în eroare.
  • Sherlock Holmes este poate singurul personaj al literaturii engleze şi universale pentru care s-a ridicat o statuie. Aceasta poate fi văzută în Picardy Place, Edinburgh - Scoţia, foarte aproape de casa în care s-a născut Conan Doyle..
elefant.ro
(cartea „31. Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes” de Arthur Conan Doyle a apărut în librărie la data de 12 iunie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com