Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

30. Accidentul + Orasul cu salcami
Mihail Sebastian

30. Accidentul + Orasul cu salcami

Titlu: 30. Accidentul + Orasul cu salcami

Autor: Mihail Sebastian

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini

13,99RON
Adaugă în coş

Accidentul

Nerăbdătoare să coboare din tramvaiul care încă nu oprise, Nora, personajul central al romanului, are un accident uşor. Când se dezmeticeşte, femeia se trezeşte căzută în zăpadă, cu simţurile încă amorţite. Deşi este stânjenită de agitaţia pe care tocmai o crease, Nora îşi recapătă rapid luciditatea şi îi solicită unuia dintre călători să o ajute să se ridice şi să se deplaseze până la casa in care locuia. Bărbatul, un individ cu un aer indiferent la tot ce se petrece în jur, răspunde solicitării ei, deşi nu pregetă să-şi arate lipsa de entuziasm. Invitându-l in casă, Nora află, printre altele, că bărbatul împlinea 30 de ani chiar în acea zi. Drept cadou şi răsplată pentru gestul lui, tânăra i se dăruieşte cu dezinvoltură. Deşi nu o refuză, Paul rămâne la fel de lipsit de entuziasm. Mai târziu, cititorii descoperă că, de fapt, puterea lui Paul de a trăi cu intensitate bucuriile vieţii dispăruse cu şase luni în urmă, când suportase o mare decepţie în dragoste. Nici chiar pătrunderea Norei în viaţa lui nu îl ajută să lase în urmă durerea pe care i-o provocase despărţirea de fosta iubită. Şi totuşi, treptat amintirile lui Paul vor fi înlocuite de clipele prezente, pe care Nora i le oferă cu răbdare şi generozitate.

Oraşul cu salcâmi

Fiica unor burghezi din provincie, Adriana Dunea primeşte o educaţie severă. În primele pagini ale romanului asistăm la transformările fizice, psihice şi comportamentale prin care trece fata în drumul dinspre copilărie şi adolescenţă către tinereţe. Cartea este cu atât mai interesantă, cu cât aceste transformări sunt prezentate din perspectiva tânărului care se va îndrăgosti de ea iremediabil. Plecată la Bucureşti, Adriana va ajunge să califice viaţa de provincie drept plictisitoare şi fără culoare. Lipsită de interes îi va părea şi relaţia cu Gelu, primul ei iubit, pe care-l va părăsi pentru ca, după o vreme, să se întoarcă la el. O perioadă, Adriana oscilează între două iubiri, până când înţelege că omul pe care îl iubeşte cu adevărat este totuşi Gelu. Cu toate acestea, în ciuda aşteptărilor, Adriana va alege un alt bărbat să-i fie soţ.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Mihail Sebastian:

  • Numele său real este losif Hechter şi s-a născut într-o familie evreiască din Brăila. Mişcarea antisemită, care pătrunsese şi în România anilor '40, îi afectează cariera. Din cauza faptului că era evreu, i se interzice să mai lucreze ca jurnalist, i se retrage licenţa de avocat şi i se refuză reprezentarea pieselor de teatru pe care le publică. Astfel, pentru a putea pune în scenă una dintre piesele sale, Steaua fără nume, a apelat la pseudonimul Victor Mincu.
  • La examenul de Bacalaureat, îl are ca profesor pe Nae lonescu, cel care îi descoperă talentul şi care îl invită să colaboreze la revista "Cuvântul" unde îşi face debutul.
  • Manuscrisul iniţial al romanului "Accidentul", cuprinzând cinci capitole, i-a fost furat pe când se afla în Franţa. Pentru că nu a reuşit să-l recupereze, a fost obligat să-l rescrie.
  • Neplăcerile pe care le-a îndurat din cauza originii sale evreieşti l-au determinat să scrie cartea „De două mii de ani" în care arată ce înseamnă să fii evreu în România. Cartea a devenit curând un subiect de scandal din cauza prefeţei scrise de Nae lonescu, care concluzionează că principala vină a evreilor este aceea de a fi evrei. În urma scandalului, pe lângă succesul de care se bucurase ca dramaturg, Mihail Sebastian va fi perceput şi ca romancier.
  • După moartea sa prematură, la nici 38 de ani, Mihail Sebastian rămâne în atenţia publicului mai ales ca autor de teatru. O vreme este dat uitării, dar interesul cititorilor pentru operele sale se va redeştepta în 1996, când i se publică jurnalul intim, ţinut chiar între anii 1935-1944, perioadă în care antisemitismul făcea victime în întreaga Europă.
libris.ro
(cartea „30. Accidentul + Orasul cu salcami” de Mihail Sebastian a apărut în librărie la data de 04 iunie, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com