Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

28. Idiotul vol.II
Fiodor Dostoievski

28. Idiotul vol.II

Titlu: 28. Idiotul vol.II

Autor: Fiodor Dostoievski

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Nicolae D. Gane

Număr de pagini: 368

13,99RON
Adaugă în coş

Într-o călătorie cu trenul spre Sankt Petersburg, Prinţul Mîşkin se împrieteneşte cu Rogojin care îi povesteşte despre pasiunea ce-l cuprinsese faţă de Nastasia Fillipovna, o femeie foarte frumoasă, dar cu o reputaţie proastă. Invitat la ziua onomastică a Nastasiei, Mîşkin observă că Rogojin, ameţit de băutură, îi dă fetei o sumă mare de bani ca să meargă cu el. Sesizând disperarea Nastasiei, prinţul o cere în căsătorie numai ca s-o ajute să iasă din situaţia în care se afla. În mod surprinzător, Nastasia refuză propunerea prinţului, convinsă fiind că bărbatul face acest gest din milă, şi alege să plece cu Rogojin. Astfel, cei doi prieteni devin duşmani înverşunaţi, Rogojin încercând chiar să îl ucidă pe Mîşkin care scapă, în mod neaşteptat, datorită unei crize de epilepsie declanşate pe fondul tensiunii momentului. Dostoievski aduce in prim plan un personaj aparte, înzestrat cu calităţi deosebite, între care prevalează bunătatea şi sinceritatea. Capabil să îşi sacrifice propria persoană numai ca să îşi ajute semenii, prinţul Mîşkin este perceput de celelalte personaje ca fiind un idiot. Tocmai acesta este şi motivul pentru care Dostoievski a renunţat la prima variantă de titlu, Prinţul Mîşkin, în favoarea binecunoscutului Idiotul.

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Fiodor Dostoievski:

  • Este cel de-al doilea fiu al soţilor Maria şi Mihail Dostoievski. Tatăl, un chirurg militar în retragere şi alcoolic incurabil, a lucrat o vreme la spitalul pentru săraci Sfânta Maria, din Moscova. În preajma spitalului se aflau un cimitir pentru criminali, un azil pentru nebuni şi un orfelinat. În ciuda interdicţiei impuse de părinţi, Dostoievski petrecea foarte mult timp printre oamenii cu probleme familiale sau psihice din aceste centre special create pentru ei. Îi plăcea să stea de vorbă cu ei şi să le asculte poveştile.
  • Multă vreme au circulat zvonuri despre tratamentul despotic la care tatăl lui Dostoievski îşi supunea copiii. Se pare că, având obiceiul de a se odihni după orele de muncă, tatăl lui Fiodor le impunea să nu mişte şi să nu facă nici cel mic zgomot până nu se trezea el. Copiii erau atât de speriaţi de el, încât atunci când vreo muscă intra în cameră şi bâzàia pe lângă tatăl lor, se temeau să nu-l trezească din somn, iar acesta să-şi verse furia asupra lor.
  • Tatăl lui Dostoievski a murit în împrejurări incerte. S-ar părea că unul dintre servitorii săi, sătul de crizele lui de alcoolic şi de caracterul său necioplit, i-ar fi turnat pe gât vodcă până s-a înecat.
  • La nouă ani, Dostoievski a avut prima criză de epilepsie. Cât de bine va ajunge să cunoască această boală se poate înţelege din pasajele în care personajul principal din Idiotul este surprins în momentele în care se confruntă cu această boală.
  • 1849 este anul crucial în viaţa lui Dostoievski. Arestat şi condamnat la moarte pentru că participase la întrunirile unor tineri liberali, recunoscuţi ca adversari ai ţarului Nicolae I, Dostoievski este transportat împreună cu ceilalţi condamnaţi în piaţa în care aveau loc execuţiile şi îşi aude numele pe lista celor ce aveau să fie executaţi prin împuşcare. In ultimul moment, sentinţa i-a fost schimbată şi a fost trimis la muncă silnică în Siberia.
  • În perioada de detenţie a fost obligat să îndure un regim inuman. Vara, deportaţii se sufocau în spaţiile închise în care erau înghesuiţi. Iarna erau chinuiţi de gerul năprasnic în care erau obligaţi să trăiască. Mizeria, puricii, păduchii şi gândacii de care erau năpădiţi îi făceau să se simtă ca nişte porci, după cum îi scria Dostoievski fratelui său.
  • Moartea soţiei, urmată de cea a fratelui său, care îi era foarte drag, îl afectează puternic. Înglodat în fel de fel de datorii şi lipsit de orice surse de venit, Dostoievski pierde sume uriaşe la jocurile de noroc. Crimă şi pedeapsă, cel mai cunoscut roman al său, a fost finalizat în ritm alert chiar în această perioadă critică a vieţii lui, din dorinţa de a primi un avans de la editorul care a publicat-o.
libris.ro
(cartea „28. Idiotul vol.II” de Fiodor Dostoievski a apărut în librărie la data de 21 mai, 2009)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com