Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

21. Quo Vadis, vol. I
Henryk Sienkiewicz

21. Quo Vadis, vol. I

Titlu: 21. Quo Vadis, vol. I

Autor: Henryk Sienkiewicz

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Stan Velea

Număr de pagini: 336

15,99RON
Adaugă în coş

În timpul celui mai dramatic moment al istoriei Imperiului roman – prigonirea creştinilor şi incendierea Romei – o emoţionantă poveste de dragoste se naşte între o sclavă creştină şi un general roman, care din iubire pentru frumoasa fată se converteşte la noua religie. Sienkiewicz reuşeşte astfel să pună faţă în faţă opulenţa decadentă a aristocraţiei romane şi forţa spirituală a creştinismului, romanul având ca subtext subjugarea politică a Poloniei de către Rusia.

Quo Vadis redă persecuţiile suferite de creştini în perioada lui Nero, opunând tumultului istoriei o tulburătoare poveste de dragoste.

Acţiunea din Quo Vadis se petrece în cadrul cetăţii Romei, iar titlul, devenit simbolic, este inspirat din întrebarea Sfântului Petru către Iisus Hristos, pe care-l întâlneşte când pleacă din Roma: „Quo vadis, Domine?“ („Unde mergi, Doamne?“). O îmbinare de ficţiune şi adevăr istoric, romanul are la bază scrierea apocrifă „Faptele lui Petru“. Firul narativ, condus cu măiestrie de Sienkiewicz, urmăreşte iubirea dintre ofiţerul Marcus Vinicius şi tânăra creştină Ligia. Structurat pe mai multe planuri narative, Quo Vadis foloseşte dragostea tumultuoasă dintre cei doi tineri - la sfatul apostolului Petru, Ligia îl va accepta pe Vinicius doar după ce acesta va deveni şi el creştin - pentru a reliefa conflictele umane şi religioase dintr-o lume scindată de diferenţe.

O puternică încărcătură o are şi Nero, personaj care capătă la Sienkiewicz proporţii înfricoşătoare, pe fundalul Romei în flăcări, unde creştinii sunt prigoniţi. Memorabile sunt scenele crude cu creştini ucişi în public, sfâşiaţi de lei în arenă, sub ochii încântaţi ai spectatorilor. Cercul se închide cu o întâmplare emblematică: Ursus, apărătorul credincios al Ligiei, ucide cu mâinile goale, în arenă, un taur, iar mulţimea îi cere lui Nero să se îndure de creştini.

Motivaţia Juriului Nobel, care i-a acordat înalta distincţie lui Sienkiewicz în 1905 a inclus „meritele excepţionale ca scriitor epic“. Scriitorul polonez, născut la 5 mai 1846 şi decedat la 15 noiembrie 1916, a fost cunoscut şi ca nuvelist, fiind considerat unul dintre cei mai mari prozatori polonezi ai tuturor timpurilor. Destinul său a fost marcat de frământările istoriei - şi-a pierdut fratele, în 1871, în războiul franco-prusac. Fascinat de romanele istorice şi de portretele cavalerilor, Sienkiewicz nu este un elev model. Ca student, schimbă Facultatea de Drept cu cea de Medicină, pentru ca, în cele din urmă, să-şi încheie studiile la Filologie. Ca jurnalist, colaborează la „Gazeta Polska“.

În 1876, împreună cu câţiva prieteni, pleacă în California să înfiinţeze o fermă. Contactul cu „visul american“ îl face să-şi nuanţeze opiniile despre „lumea nouă“, civilizată. Sienkiewicz este revoltat de politica de exterminare a indienilor şi de dramele imigranţilor polonezi. Această revoltă îi devine, deopotrivă, sursă de inspiraţie, iar tragedia indienilor îi stârneşte trimiteri la situaţia în care se afla poporul său după dezmembrarea Poloniei. Întorcându-se în ţară în 1878, începe să scrie trilogia „Prin foc şi sabie“. Debutul său literar este un succes fulminant, dar, în acelaşi timp, este criticat pentru romanţarea istoriei. În timpul Primului Război Mondial, Sienkiewicz organizează în Elveţia, împreună cu Ignacy Paderewski, Comitetul de ajutorare a victimelor războiului din Polonia. Moare în Elveţia, iar rămăşiţele îi sunt aduse în ţară în 1924.

elefant.ro
(cartea „21. Quo Vadis, vol. I” de Henryk Sienkiewicz a apărut în librărie la data de 06 martie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com