Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

19. Colt Alb. Mihail, caine de circ
Jack London

19. Colt Alb. Mihail, caine de circ

Titlu: 19. Colt Alb. Mihail, caine de circ

Autor: Jack London

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Dan Starcu

Număr de pagini: 496

15,99RON
Adaugă în coş

Colţ Alb

În ţinuturile îngheţate din nordul îndepărtat, Colţ Alb, un curajos pui de lup, se luptă cu nemiloasele legi ale naturii şi cu cruzimea fără margini a oamenilor. Inteligenţa şi forţa lui ieşite din comun îl vor ajuta însă să supravieţuiască şi, în cele din urmă, să descopere forţa de nebiruit a devotamentului şi a iubirii.

Mihail, câine de circ

Un roman la fel de tulburător şi de emoţionant, Mihail, câine de circ spune tot povestea celui mai bun prieten al omului. Deşi agerimea şi devotamentul pe care acest animal le dovedeşte faţă de stăpânii lui nu sunt întotdeauna răsplătite cum se cuvine, eroul canin va izbuti în cele din urmă să îşi facă un prieten căruia îi va rămâne credincios toată viaţa.

Despre autor

Jack London şi-a dorit să poată opri cruzimea oamenilor faţă de animale, iar romanele sale prezintă poveştile unor mari prietenii între cele două categorii de personaje.

După ce ani la rând evitase să participe la spectacole de circ, convins fiind că „sub masca artei cruzimea a atins cel mai înalt grad“, London a decis să ia atitudine şi a scris emoţionantul roman Mihail, câine de circ, dând la iveală întreaga suferinţă ce se ascunde în spatele reprezentaţiilor în care protagoniste sunt animalele menite să distreze publicul. Dincolo de incontestabila valoare literară, romanul lui Jack London dobândeşte şi o valoare socială prin faptul că, după publicare, a generat mai multe acţiuni de protest din partea iubitorilor de animale decât îşi putuse imagina autorul.

La 8 decembrie 1915, Jack London spunea că din copilărie a ajuns să nu poată suferi reprezentaţiile cu animale dresate. Curiozitatea l-a împins să descopere ce se ascunde în spatele spectacolului, să vadă cum era realizat şi astfel a ajuns să-şi piardă gustul pentru asemenea distracţii. „Dincolo de fastuosul spectacol şi de minunatele isprăvi ale animalelor se ascundea atâta cruzime, încât sunt sigur că, dacă ar cunoaşte-o, orice om întreg la minte nu ar mai putea urmări cu plăcere o reprezentaţie dată de un animal dresat“, spunea Jack London. Referindu-se la cruzimea faţă de animale, scriitorul spunea că a mai văzut gesturi cu o intensitate asemănătoare doar la închisoare, în mahalalele cele mai insalubre, în camera de execuţie, în postul de prim ajutor de pe front, pe câmpul de luptă sau în spitalul militar.

Jack London (1876-1916) a avut o copilărie nefericită, cu multe lipsuri, dar a reuşit să ajungă unul dintre cei mai bogaţi scriitori ai vremii lui. Exploatat de o mamă tiranică, a fost nevoit să lucreze de mic pentru a se putea hrăni şi îmbrăca, iar la 15 ani s-a făcut marinar, pentru o scurtă perioadă. Inteligenţa sa nativă l-a făcut să realizeze însă că fără studii nu va reuşi să-şi depăşească niciodată condiţia. La 19 ani şi-a terminat studiile secundare în Oakland, înscriindu-se, ulterior, la Universitatea California. Idealist, a aderat la mişcarea socialistă şi a plecat apoi în Alaska să caute aur. Călătoria sa a fost un bun prilej de documentare şi un început pentru romanele sale. În 1898 s-a întors la San Francisco şi a publicat primele povestiri. În 1903 a gustat pentru prima oară succesul, după apariţia romanului „Chemarea străbunilor“.

În 1904 a plecat în Extremul Orient, ca trimis special al unor ziare, pe frontul războiului ruso-japonez. În 1905, după un divorţ şi o nouă căsătorie, London şi-a construit un iaht pentru a putea călători mai uşor. A fost cea mai prolifică perioadă a carierei lui. Mărturisea că scria 1.000 de rânduri în fiecare zi. S-a îmbogăţit de pe urma unor romane precum „Înainte de Adam“, „Colţ alb“ (1906), „Călcâiul de fier“ (1907), „Martin Eden“ (1909), „Revoluţia“ (1910) ş.a. A fost acuzat de rasism după ce a afirmat în mai multe rânduri că albii fac parte dintr-o rasă superioară. Moartea sa a fost suspectă. Din cauza durerilor cauzate de o uremie, se spune că London s-ar fi sinucis cu o supradoză de medicamente. Operele sale i-au adus celebritate şi bogăţie, dar se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru ca Jack London să apuce o bătrâneţe liniştită. Sinuciderea lui la vârsta de 40 de ani a fost pusă pe seama alcoolismului şi a datoriilor tot mai mari pe care se spunea că începuse să le acumuleze.

cartepedia.ro
(cartea „19. Colt Alb. Mihail, caine de circ” de Jack London a apărut în librărie la data de 25 februarie, 2011)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com