Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

100. Pe aripile vantului, vol.2
Margaret Mitchell

100. Pe aripile vantului, vol.2

Titlu: 100. Pe aripile vantului, vol.2

Autor: Margaret Mitchell

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: Mary Polihroniade-Lăzărescu

Număr de pagini

13,99RON
Adaugă în coş

Pe aripile vântului este una dintre acele cărţi rare, care nu se uită niciodată. Cine a citit-o în adolescenţă s-a îndrăgostit cu siguranţă de protagonişti şi de culorile vii ale sudului american, apoi a văzut superbul film cu Vivian Leight si Clark Gable şi s-a întors la carte să retrăiască iar şi iar iubirea imposibilă dintre Scarlett O'Hara şi Rhett Butler.

În acest volum final, puternica şi mândra Scarlett O'Hara suportă cu demnitate dezastrele aduse asupra nobilului Sud de Războiul Civil. Scriitoarea americană Margaret Mitchell reuşeşte să surprindă excelent această luptă interioară.

Pe aripile vântului, roman distins cu Premiul Pulitzer în 1937, s-a vândut în primul an de la apariţie în peste 2.000.000 de exemplare, iar după o lună de la lansare, producătorul David Selznick a cumpărat drepturile de ecranizare, plătind o suma fabuloasă pentru acel timp: 50.000 de dolari. Cartea a fost ecranizată, în 1939, într-unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite filme ale tuturor timpurilor, cu Vivien Leigh şi Clark Gable în rolurile principale. Pe 26 ianuarie 1939 începeau filmările la ecranizarea cărţii, care avea să fie capodopera cinematografiei americane. Filmările s-au încheiat pe 27 iunie 1939, iar premiera a avut loc în Atlanta, pe 15 decembrie 1939. Au urmat nu mai puţin de 11 premii Oscar, milioane de spectatori în întreaga lume şi clasarea peliculei pe locul 4 în topul celor mai bune 100 de filme, realizat de Institutul American de Cinematografie.

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Margaret Mitchell:

  1. Margaret Mitchell a moştenit pasiunea pentru istorie de la părinţii săi. Tatăl scriitoarei, Eugene Muse Mitchell, de profesie avocat, era Preşedintele Societăţii din Atlanta, iar mama sa, autoarea unor numeroase şi apreciate studii istorice.
  2. În 1925 se căsătoreşte cu John Marsh, fost ziarist, care îi va fi alături timp de 24 de ani. John era angajat la Societatea de Electricitate a Georgiei, iar Margaret lucra din 1922 la The Atlantic Journal.
  3. În 1926, Margaret începe să scrie romanul care avea să devină una dintre cele mai vândute cărţi din lume: Pe aripile vântului. În acel an, este nevoită să-şi dea demisia, din cauza unei fracturi la gleznă şi, fiind imobilizată la pat, reuşeşte să se concentreze asupra cărţii pe care îşi propusese încă din adolescenţă să o scrie.
  4. Din cauza problemelor de sănătate, Margaret a avut nevoie de 10 ani pentru a-şi termina cartea. În plus, subiectul romanului impunea o amănunţită activitate de documentare.
  5. Premiera filmului a fost umbrită de un eveniment cauzat de segregarea rasială din Georgia anilor '40. Actriţa Hattie McDaniel (Mammy) a refuzat să participe la premieră pentru că ar fi trebuit să stea în zona rezervată negrilor.
  6. Margaret Mitchell a murit în 1949, în urma unui accident de circulaţie. John Marsh i-a respectat dorinţa trecută în testament şi a ars toate manuscrisele scriitoarei. Casa din Atlanta, în care au locuit cei doi între 1925-1932 este astăzi muzeu. Aici se păstrează scrisori şi obiecte personale, dar şi fotografii reprezentând scene din filmul Pe aripile vântului.
libris.ro
(cartea „100. Pe aripile vantului, vol.2” de Margaret Mitchell a apărut în librărie la data de 07 octombrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com